© AFP

Greta Thunberg krijgt opnieuw boete voor verzet bij arrestatie

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een boete gekregen omdat ze zich had verzet bij een arrestatie in juli. De rechter heeft bepaald dat ze 5.500 kronen (475 euro) moet betalen.

wver
Bron: BELGA

Thunberg nam op 24 juli deel aan een protest in Malmö, waarbij ze met mededemonstranten de weg naar de haven blokkeerde omdat daar fossiele brandstoffen worden gebruikt. Ze heeft volgens de aanklagers toen niet de bevelen van de politie opgevolgd en de openbare orde verstoord. Thunberg werd samen met vijf anderen gearresteerd.

Een paar uur daarvoor had ze van de rechter al een boete van omgerekend 130 euro gekregen, ook al voor verzet bij een arrestatie. Dat incident vond plaats in juni bij een soortgelijke demonstratie.

Thunberg wees toen ze de rechtbank verliet op de in haar ogen onrechtvaardigheid dat activisten wel worden veroordeeld en vervuilers hun gang kunnen gaan. “Dit toont precies de tekortkomingen in ons systeem. Degenen die mensen, de planeet en het leven proberen te verdedigen, zijn degenen die met dit soort juridische gevolgen worden geconfronteerd”, zei Thunberg, gekleed in een T-shirt met de tekst “Sta op voor de wetenschap”.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer