2023 CQ-Roll Call, Inc.

Republikeinen nomineren Steve Scalise als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden

De Republikeinen schuiven - na een interne stemming - Steve Scalise (58) naar voren als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van het Amerikaanse parlement. De vorige voorzitter, Kevin McCarthy, werd vorige week de laan uitgestuurd na een conflict met radicale partijgenoten. De leden van het Huis moeten zich nu via een stemming uitspreken over de eventuele aanstelling van Scalise, maar die stemming blijft voorlopig uit. "De interne verdeeldheid bij de Republikeinen blijkt groter dan ooit", duidt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Vorige week werd de Republikein Kevin McCarthy door zijn eigen partijgenoten afgezet als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, omdat hij had samengewerkt met de Democraten om een "shutdown" van de overheid te vermijden. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een voorzitter van het Huis uit zijn functie werd gezet. Het Huis van Afgevaardigden vormt samen met de Senaat het Amerikaanse parlement. 

De Republikeinen schuiven nu - na een interne stemming - Steve Scalise naar voren als nieuwe voorzitter van het Huis. "Scalise was tot nog toe de meerderheidsleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden", duidt Amerikacorrespondent Björn Soenens in het "VRT NWS Journaal". 

"Enkele jaren geleden werd hij beschoten door een aanhanger van Bernie Sanders, een aanslag die hij ternauwernood overleefde. Hij lijdt ook aan een soort bloedkanker, maar acht zichzelf duidelijk gezond genoeg om voorzitter te worden van het Huis."

Kink in de kabel

Of Scalise de voozittersrol effectief zal mogen opnemen, valt nog af te wachten. Daarover moet nog gestemd worden door het voltallige Huis. En die stemming laat op zich wachten. "Er blijken toch heel wat dwarsliggers te zijn binnen de partij", vertelt Björn Soenens in "VRT NWS Laat". 

"Scalise behaalde bij de stemming binnen de fractie iets meer dan de helft van de stemmen, maar aanhangers van de vorige voorzitter, Kevin McCarthy, zeggen nu dat ze eigenlijk nog voor McCarthy hadden willen stemmen." Scalise neemt nu dus de tijd om de plooien glad te strijken binnen de partij alvorens naar het voltallige Huis te trekken, waar ook de Democraten zullen meestemmen over zijn lot. 

Het is voorlopig dus nog koffiedik kijken wanneer Scalise zich sterk genoeg zal voelen om wel een stemming te trotseren. "Alvast niet vandaag", denkt Soenens.

BEKIJK - Björn Soenens: "Verdeeldheid in Republikeinse partij is groter dan ooit":

Videospeler inladen...

Meest gelezen