"Wetenschappelijke schat": NASA deelt eerste foto's en onderzoeksresultaten van bodemstalen van asteroïde van meer dan 4 miljard jaar oud

Op de planetoïde Bennu is water en koolstof gevonden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van bodemstalen die ruimtevaartorganisatie NASA op de ruimterots verzamelde. Het gruis is vorige maand in een capsule naar de aarde gebracht en wordt nu onderzocht. Wetenschappers hopen dat de bevindingen ons kunnen helpen begrijpen hoe het leven op aarde is ontstaan. NASA heeft vandaag de eerste foto's van de stalen en de eerste resultaten van het onderzoek wereldkundig gemaakt.

NASA heeft de eerste monsters getoond van de bodemstalen van een asteroïde van meer dan 4 miljard jaar oud. De stalen werden drie jaar geleden verzameld op een asteroïde met een doorsnede van meer dan 500 meter die rond de zon draait. Vorige maand heeft ruimtesonde Osiris-Rex tijdens een scheervlucht langs de aarde de stalen veilig in de woestijn in de Amerikaanse staat Utah gedropt.

Tijdens een persconferentie heeft NASA vandaag foto's vrijgegeven van het zwarte gruis dat werd verzameld én de eerste onderzoeksresultaten van de deeltjes wereldkundig gemaakt. Die resultaten bevestigen wat de onderzoekers al dachten. De asteroïde bevat water- en koolstofmolecules. 

"Dit zijn cruciale elementen in de vorming van onze eigen planeet", zegt NASA-baas Bill Nelson. "Ze gaan ons helpen om de oorsprong te bepalen van de elementen die hier tot leven zouden kunnen hebben geleid."

BEKIJK - "Dat is precies het soort materiaal dat we wilden vinden", zegt NASA-baas:

Videospeler inladen...

"Wetenschappelijke schat"

Er wordt geschat dat tijdens de missie zo'n 250 gram aan bodemstalen van Bennu is verzameld, maar de exacte hoeveelheid kennen we nog niet. De capsule werd namelijk nog niet geopend, omdat er zoveel zwart stof en steentjes aan de buitenkant van de capsule zijn blijven hangen dat de wetenschappers zich daar eerst uitgebreid over ontfermen. 

"We nemen onze tijd om alles methodisch te verwerken en goed voor elk stukje Bennu te zorgen", legt Eileen Stansbery, hoofdwetenschapper bij het Johnson Space Center uit. "Dit is nu al wetenschappelijke schat," voegt de leidende wetenschapper van de missie, Dante Lauretta van de Universiteit van Arizona, eraan toe.

Meest gelezen