Jelle Houwen

Vier vermoedelijke daders van zadeldiefstallen in tiental West-Vlaamse paardenmaneges opgepakt

Er zijn vier verdachten gearresteerd die mogelijk betrokken zijn bij diefstallen van paardenzadels in paardenmaneges. Ondermeer in Knokke-Heist, Harelbeke, Gistel en Oostduinkerke zijn de voorbije maanden paardenzadels gestolen, maar ook in andere provincies. De voorbije nacht kon de politie twee daders op heterdaad betrappen. In de loop van de dag zijn nog twee andere aangehouden. 

Veel maneges kregen eind vorig jaar en begin dit jaar dieven over de vloer die het gemunt hadden op paardenzadels. Sommige daarvan waren speciaal op maat gemaakt en kosten meer dan 5.000 euro per stuk. Hoeveel feiten er precies gepleegd werden, wordt nog in kaart gebracht. In onze provincie gaat het om feiten in Oostduinkerke, Diksmuide, Middelkerke, Snaaskerke, Damme, Knokke-Heist, Stasegem, Harelbeke en Wervik. 

De Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen voerde de voorbije maanden een groot onderzoek. Er was een vermoeden dat het om dezelfde bende ging. De speurders ontdekten dat de diefstallen vooral 's nachts gebeurden en de buit naar een manege in de provincie Antwerpen werd gebracht. 

150 zadels teruggevonden

De voorbije nacht kwamen de Speciale Eenheden van de Federale Politie op heterdaad tussen bij een nieuwe diefstal. ”Twee personen zijn opgepakt in Henegouwen”, zegt Patty ’T Jonck van het parket van West-Vlaanderen. “De tussenkomst werd verdergezet in de Kempen. De vermoedelijke helers zijn gearresteerd en in hun manege en woning in de Antwerpse Kempen zijn 150 paardenzadels en zo'n 35.000 euro in beslag genomen. Wellicht zijn veel gestolen goederen in het buitenland verhandeld."

Een van de slachtoffers was professioneel springruiter Perry Geryl van North Sea Stables in Oostduinkerke. Daar zijn dinsdagnacht 28 februari veertien zadels gestolen. De buit daar alleen bedroeg al 75.000 euro. “Ik ben opgelucht te horen dat de daders opgepakt zijn”, reageert hij. “Dit was maandenlang hét gespreksonderwerp onder manegehouders. Iedereen kende wel iemand die slachtoffer was." 

Het gerecht roept eigenaars van gestolen paardenzadels op om zich te melden bij de politie. Daarbij is het belangrijk de datum van de diefstal en een beschrijving, foto’s of aankoopfactuur van de zadels mee te geven.  

Meest gelezen