Emma Meesseman in de wedstrijd tegen Valencia.© Anadolu Agency via Getty Images

Druk Europees avondje voor Belgian Cats: Meesseman walst met Fenerbahce over Lyon van Allemand, Mununga onderuit met Sepsi

Emma Meesseman (30) heeft met Fenerbahce op de tweede speeldag van de groepsfase van de Euroleague basketbal voor vrouwenteams opnieuw een eenvoudige thuiszege geboekt. Na Valencia vorige week haalde het team van Meesseman dit keer het Franse Lyon, de ploeg van Belgian Cat-teamgenote Julie Allemand (27), door de gehaktmolen. Het werd 106-57.

Belga

Emma Meesseman maakt met Fenerbahce jacht op een tweede Euroleague-titel op rij. De club uit Istanbul versloeg de Françaises vrij gemakkelijk. Met 19 punten (6/10 2pts, 0/1 3pts, 7/7 vrijworpen), 6 rebounds en 5 assists had de Belgian Cat een belangrijk aandeel in de zege. De topschutter uit de wedstrijd was haar ploeggenote Napheesa Collier (23 ptn, 8 rbds). Julie Allemand kwam voor Lyon aan 3 punten, 4 rebounds en 4 assists.

In dezelfde groep (A) verloren Belgian Cat Bethy Mununga (26) en het Roemeense Sepsi hun tweede wedstrijd met 58-70 van het Italiaanse Beretta Familia Schio. Sepsi scoorde enkel in het vierde en laatste kwart meer punten dan zijn tegenstander en maakte nooit echt aanspraak op de zege. Mununga scoorde maar één punt (0/7 2pts, 1/2 vrijworpen), maar nam wel liefst vijftien rebounds voor haar rekening.

Serena Lynn-Geldof (26) verloor in groep A met het Spaanse Zaragoza nipt met 66-63 van het Hongaarse DVTK. Zaragoza maakte een 59-47-achterstand nog bijna goed in het laatste kwart, maar kwam uiteindelijk een handvol punten te kort. Geldof speelde maar acht minuten. Daarin scoorde ze drie punten en plukte ze één rebound.

In het klassement van groep A is Fenerbahce de leider. Het won net als Schio (2de) en DVTK (3de) zijn beide matchen, maar heeft een beter puntensaldo. Zaragoza staat na een zege en een nederlaag op de vierde plek. Sepsi (5de) en Lyon (6de) zitten voorlopig zonder zege. Later op de avond sluiten Valencia en Lublin de tweede speeldag in groep A af.

Goeie start voor Julie Vanloo en Hind Ben Abdelkader

Belgian Cats Julie Vanloo (30) en Hind Ben Abdelkader (28) hebben woensdag met hun club Galatasaray de groepsfase van de EuroCup basket voor vrouwenteams op gang gebracht met een overwinning. In groep C haalden ze het op eigen veld met 83-77 van het Roemeense Constanta.

Galatasaray en Constanta zorgden meteen na de start voor een boeiende wedstrijd en brachten het scorebord na het eerste kwart al op 29-27. Constanta vergaarde een voorsprong bij de rust (40-46), maar speelde die in het derde kwart (22-10) ruimschoots kwijt. In het laatste kwart hielden beide ploegen met elk 21 punten gelijke tred, waardoor Galatasaray als winnaar uit de nagelbijter kwamen. Julie Vanloo mocht in de basis beginnen en was goed voor 6 punten, 2 rebounds en 7 assists. Abdelkader speelde met 12 punten, 5 rebounds en 1 assist op een erg sterke partij.

Donderdag spelen de Belgische EuroCup-deelnemers Castors Braine, Namen en Mechelen hun eerste wedstrijd in de groepsfase.