Helft van kantoormedewerkers kampt met lichamelijke klachten door bureaustoel: zo stel je die goed in

© GUUS SCHOONEWILLE

Een verkrampte nek of pijnlijke onderrug, last in de schouders, of zelfs in de handen of polsen: de helft van de kantoormedewerkers in België had het voorbije jaar last van een of andere bureaublessure. Boosdoener? Al te vaak een slecht ingestelde bureaustoel.

Anton Goegebeur en Tommy Huyghebaert

Een gemiddelde Vlaming zit dagelijks meer dan acht uur neer. Bedienden doen daar vaak nog een schep bovenop. Een ellenlange tijd dus, en vaak doen we dat in een slechte houding. De gevolgen zijn niet min, blijkt uit een onderzoek van hr-bedrijf Liantis. Zij bevroegen sinds 2017 circa 25.000 beeldschermwerkers naar fysieke klachten op het werk.

Meer dan de helft gaf aan in het voorbije jaar last te hebben gehad van nekpijn of een pijnlijke onderrug. Ook de schouders, de bovenrug en de handen en polsen blijken vaak af te zien op kantoor. De meeste klachten zijn gemakkelijk te vermijden met een betere bureaustoel en -tafel en een juiste positionering. “Er is een duidelijke link”, zegt Stephan Tomlow, expert ergonomie bij Liantis. “Wie bijvoorbeeld aangeeft dat de bureaustoel slecht ingesteld staat, rapporteert ook vaker lichamelijke klachten.”

Slaapmodus

Een minder duidelijke link was die tussen een slecht ingesteld bureau en ziekteverzuim. “Daarom besloten we om daar een diepgaande analyse op uit te voeren”, zegt Tomlow. Wat blijkt? Wie stelt in het voorbije jaar klachten te hebben gehad over de schouders, de nek of de lage rug, heeft meer kans om het jaar nadien afwezig te zijn op het werk. Bij nek- en schouderklachten gaat het om 7,7 procent meer kans, bij een pijnlijke onderrug om 6,4 procent. Omgekeerd: een goede houding verlaagt de kans op ziekteverzuim met 35,9 procent.

“Dat bevestigt dat inzetten op ergonomie niet zomaar iets ‘nice to have’ is. Of iets dat je gewoon doet als werkgever omdat je denkt dat het goed is voor de employer branding (uitstraling als werkgever, red.)”, aldus Tomlow.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven wijst al langer op de risico’s van lang stilzitten. Niet enkel voor nek, schouders en rug. Grote spieren gaan in een soort slaapmodus, met op lange termijn gevolgen zoals meer kans op zwaarlijvigheid en diabetes type 2. Het instituut adviseert om naast een goede werkhouding, ook voldoende te bewegen. Dat kan door geregeld te bewegen of zitten af te wisselen met staand werken.

Let op ...

… de hoogte van je bureaustoel: je voeten moeten plat op de grond kunnen, met een hoek van 90 graden tussen je onder- en bovenbenen.

… de rugsteun: de kromming van de leuning moet de holte in je onderrug ondersteunen

… de armleuningen: die moeten op dezelfde hoogte staan van de tafel. Je armen leg je deels op de leuningen, deels op tafel.

… het klavier: plaats je dicht bij de rand van de tafel. Als het te ver naar voren staat, zit je te veel voorover gebogen.

… de hoogte van het scherm: de bovenste taakbalk moet op ooghoogte komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen