© Guy Van Vliet

Leerlinge De Wingerd (9) speelt droomrol in ‘Les Misérables’: “Leonie is al zingend geboren”

’s-Gravenwezel -

In de wereldvermaarde musical Les Misérables droomt de kleine Cosette van haar luchtkasteel. Voor Leonie Gysen wordt de droom écht want vanaf dit weekend mag ze Cosette spelen in de Antwerpse Stadsschouwburg.

Guy Van Vliet

“Dit is een droom die uitkomt”, glundert Leonie meteen als we haar ontmoeten bij een repetitie. Het 9-jarige meisje gaat naar de gemeentelijke basisschool De Wingerd in ’s-Gravenwezel maar de komende weken is ze ook een musicalster. “Ik kreeg de rol van Cosette in Les Misérables. Zingen, dansen en op een podium staan, is allemaal zo leuk!”, geniet Leonie.

“Het is geen verrassing dat Leonie in een musical terechtkomt”, vult mama Griet aan. “Leonie is al zingend geboren. Ze zong voor ze praatte en danste voor ze kon stappen. Thuis moeten we haar niet vragen om te zwijgen maar wel om even te stoppen met zingen”, lacht Griet, die blij is dat haar dochter zo straalt. “Ze komt met haar voetjes op de grond, dit is waar ze thuishoort. Ik kom zelf uit een echte theaterfamilie, met iemand die musical studeert in New York en anderen schrijven dan weer teksten.”

Niet erg

Les Misérables is de populairste musical ter wereld en voor het eerst sinds de Vlaamse première 25 jaar geleden is de musical weer bij ons te zien. Leonie deelt het podium met musicalsterren als Jonas Van Geel en Nordin De Moor. Voor haar was het verhaal een ontdekking want ze is pas 9. “Voor ik auditie deed, vertelde mama al waar het over ging. En toen we hoorden dat ik mocht meespelen, keken we samen naar de musicalfilm van Les Misérables. Die was heel mooi en spectaculair, dus ik was nog blijer dat ik mag meedoen. Moeilijk? Dat zou ik niet zeggen. Als ik veel oefen, lukt het wel. Veel vakantie had ik niet vorige zomer want we moesten veel repeteren, maar het is zo plezant en de begeleiders zijn zo leuk, dat ik dat helemaal niet erg vond”, verzekert Leonie.

De kindercast van ‘Les Misérables’.© Guy Van Vliet

Intussen is het schooljaar in De Wingerd in volle gang. “Mijn mama bracht de school tijdens de vakantie al op de hoogte. Juf Wendy is een heel lieve juf en zij vond het geen probleem”, vertelt Leonie. “Ik wou eerst zeker zijn dat De Wingerd het zag zitten. De school bleek meteen heel trots dat Leonie werd gekozen”, klinkt het gerustgesteld bij mama Griet.

Voor Leonie is het aftellen begonnen. “Ik heb echt zin om te beginnen spelen. Het zal wel laat worden ’s avonds. Normaal ga ik slapen tussen 19 en 20u maar dan begint de musical pas! Ik moet geen lessen missen maar misschien ben ik daags na een voorstelling wel een beetje moe. Gelukkig kunnen we in de schouwburg ook even rusten”, stelt Leonie tevreden vast. Ze kijkt ook uit naar de dagen dat de familie in de zaal zit. “Ik heb veel familieleden die 25 jaar geleden al kwamen kijken. Nu komen ze terug en speel ik mee!”, besluit de enthousiaste Leonie.

Les Misérables, vanaf zondag in Stadsschouwburg Antwerpen en Capitole Gent, www.lesmiserables.live
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER