Kamer werkt begrotingsdebat af

Premier De Croo woonde het hele debat bij.© BELGA

In de Kamer is het debat over de State of the Union die premier Alexander De Croo dinsdag aflegde woensdagnacht om iets voor 3 uur afgelopen. Donderdagmiddag om 15.15 uur geeft de Kamer als alles goed gaat voor de laatste keer voor de verkiezingen het vertrouwen aan de regering.

Bron: BELGA

De regering bereikte maandagavond een akkoord over de begroting van 2024. Ze doet een inspanning van 1,2 miljard euro, die het federale tekort volgend jaar moet beperken tot 3 procent van het bruto binnenlands product, en maakt 500 miljoen euro vrij voor nieuw beleid. Onder meer de uitbreiding van de flexi-jobs en het hogere minimumloon springen in het oog. 

In de Kamer werd sinds woensdagmiddag gedebatteerd over die deal. Peter De Roover (N-VA) verweet de regering de bevolking te misleiden met te rooskleurige cijfers en “fake news”, Barbara Pas (Vlaams Belang) noemde de balans van Vivaldi “desastreus”. Aan de linkerkant van het spectrum hekelde PVDA een gebrek aan koopkrachtmaatregelen: wie werkt zou geen flexi-job nodig moeten hebben om rond te komen, zei fractieleidster Sofie Merckx. 

De meerderheidspartijen verdedigden het beleid dan weer, net als premier De Croo, die het hele debat bijwoonde. Hij zette op het einde van de nachtelijke werkzaamheden nog eens de verwezenlijkingen van zijn regering in de verf: ze creëerde evenveel jobs als de vorige regering, maar deed dat wel in crisistijd, en beschermde de koopkracht beter dan eender welk ander land, zei hij. Daarnaast doet België het goed op het vlak van innovatie en competitiviteit en is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in ons land het kleinst, benadrukte de premier. 

Tegelijkertijd gaf De Croo toe dat er nog werk aan de winkel is, onder meer om de werkzaamheidsgraad op te trekken naar 80 procent of om de pensioenen verder te hervormen. Vivaldi zal zich de komende acht maanden voor de verkiezingen onder meer nog focussen op de uitvoering van het begrotingsakkoord, het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie waar onder meer het migratiepact op de agenda staat, en de strijd tegen de drugscriminaliteit in Brussel en Antwerpen. 

Om 15.15 uur komt de Kamer opnieuw samen voor de vertrouwensstemming.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen