Een festivalganger op Tomorrowland Brazilië in 2015

Na 7 jaar weer Tomorrowland in Brazilië, organisatie bekijkt verdere uitbreiding in Zuid-Amerika en Azië

Zeven jaar na de vorige editie gaat vandaag Tomorrowland opnieuw van start in Brazilië. De locatie is dezelfde gebleven: Parque Maeda in Itu, São Paulo. Intussen is het Belgische bedrijf achter Tomorrowland uitgegroeid van festivalorganisator tot bredere speler in de entertainmentwereld met veel internationale activiteiten. En er zijn nieuwe ambities in (niet toevallig) Zuid-Amerika en Azië.

“Onze grote terugkeer naar Zuid-Amerika, na twee succesvolle edities in 2015 en 2016”: zo kondigt Tomorrowland eind vorig jaar de derde editie in Brazilië aan. Het dancefestival moet er na twee uitverkochte edities een punt achter zetten, door het faillissement van partner SFX. Maar Manu en Michiel Beers, de drijvende krachten achter Tomorrowland, laten Brazilië nooit los. Het is een kwestie van tijd én het vinden van een nieuwe, betrouwbare partner. Dat wordt de Braziliaanse concertorganisator DC Set Group, die het festival nu organiseert met het kernteam achter Tomorrowland Boom en Winter. 

“In februari 2022 zijn de plannen concreet geworden en eind 2022 was alles rond”, zegt Tomorrowland-woordvoerder Debby Wilmsen. “Door de pandemie en de economische instabiliteit in Brazilië is er wat tijd gegaan over onze terugkeer. Daarnaast is het een uitdaging om op een ander continent te werken, in een andere taal en cultuur.”

Tomorrowland België is niet Tomorrowland Brazilië

Het doel is om van Tomorrowland Brazilië een volwaardig derde festival te maken, naast de edities in Boom en de winter in de Franse Alpen. Belangrijk daarbij is de locatie. Net als De Schorre in Boom is Parque Maeda in Itu een groen recreatiedomein met waterpartijen. Een gelijkaardig decor dus, cruciaal voor de sprookjesachtige sfeer die het festival wil creëren. 

Belangrijk verschil: Parque Maeda is privébezit en geen eigendom van de overheid, zoals het provinciaal domein De Schorre. Investeringen in de permanente verfraaiing van die locatie  – zoals de houten brug en de mozaïektrap in Boom – zijn dus niet voor morgen in Brazilië. “We doen eerst investeringen die nodig zijn voor een goed en veilig festival, maar op termijn zullen er andere projecten worden uitgewerkt”, zegt Wilmsen daarover. “Ook in Alpe d’Huez voor Tomorrowland Winter is de tijd daar rijp voor.” 

De mozaïektrap die door Tomorrowland is aangelegd in De Schorre in Boom
© Nathan Dobbelaere

Tomorrowland Brazilië is kleinschaliger dan de Belgische editie, met 6 podia in plaats van 15. Drie daarvan zijn vanuit de haven van Antwerpen verscheept naar Brazilië in 120 containers: “Reflection of love”, de Main Stage van Tomorrowland 2022 (zie foto), het CORE-podium en paddenstoelpodium Youphoria (zie foto). “We hebben de twee andere podia in Brazilië laten bouwen en ook andere decorstukken maken we ter plaatse, zoals bij Tomorrowland Winter. We proberen zo veel mogelijk lokaal te produceren, stockeren en hergebruiken in het land waar we ons vestigen.”

De Main Stage van Tomorrowland 2022
Foto: Nathan Dobbelaere
Het Youphoria-podium
© Nathan Dobbelaere

Van de 180.000 bezoekers blijven er in Brazilië “maar” 17.000 kamperen tegenover 37.000 per festivalweekend in ons land. Geen luxueuze glampingmogelijkheden: festivalgangers kunnen kiezen voor een geïnstalleerde, eenvoudige tent of eigen kampeermateriaal meebrengen. Betalen doen je Brazilië ook cashless met je festivalbandje in de virtuele munt “pearls”. In België is 1 pearl 1,74 euro waard, in Brazilië 9 real of omgerekend 1,68 euro.

De tentjes die klaarstaan op camping Dreamville in Brazilië (foto: Tomorrowland)

Waarom focussen op Midden- en Zuid-Amerika?

Naast Brazilië gaat Tomorrowland in 2024 extra inzetten op CORE in Mexico. Na twee edities in het Ossegempark aan het Atomium komt er (voorlopig?) geen Belgische CORE meer. Het festival krijgt een tweede weekend in Tulum.

“CORE was al een succes in Mexico en daarom breiden we daar verder uit. Er komt in het algemeen veel vraag uit Zuid-Amerika en Azië. We voelen veel liefde voor Tomorrowland uit die twee continenten, dus we bekijken de opties qua evenementen en andere zaken”, zegt woordvoerder Debby Wilmsen. “Misschien kan CORE na Mexico naar andere bestemmingen doorreizen of kan het glampingconcept van Terra Solis in Dubai ook elders.”

Het CORE-podium met het gigantische hoofd
© Nathan Dobbelaere

De dubbele focus van Tomorrowland op Midden- en Zuid-Amerika is geen toeval. Elk jaar reizen honderden Brazilianen naar Tomorrowland Boom, naar schatting 160 Belgen maken nu de omgekeerde beweging. Het merendeel van de 180.000 tickets van Tomorrowland Brazilië is gekocht door Zuid-Amerikanen. De top 10 van nationaliteiten: Brazilië, Chili, Colombia, Argentinië, Ecuador, Peru, de VS, Bolivië, Mexico en Paraguay. 

“Zuid-Amerika is één van de groeimarkten voor elektronische muziek en festivals in het algemeen”, verklaart eventexpert Peter Decuypere, bezieler van technoclub Fuse en “I love techno”. “Elektronische muziek zal steeds globaler worden, dus het is zeker verstandig om daarop in te zetten. Al zijn er twee kanten aan elke medaille: er is meer vrijheid in Zuid-Amerika dan in Europa, maar het is een grotere uitdaging om op een plek met minder regulering een veilig festival te organiseren.”

Zuid-Amerika is een van dé groeimarkten voor festivals in het algemeen

Eventexpert Peter Decuypere

Over de jaren heen is Tomorrowland geëvolueerd van festivalorganisator tot entertainmentbedrijf met bredere internationale ambities. Naast de festivals in Boom en op Alpe d’Huez en de feestjes in club Ushuaïa op Ibiza zijn er andere evenementen zoals een “immersive experience” in Barcelona binnenkort. Niet toevallig daar, want de meeste buitenlandse festivalgangers in Boom komen uit Spanje.

Een Spaanse festivalganger afgelopen zomer op Tomorrowland in Boom
Jopix

Nog in de Tomorrowland-portefeuille: platenlabels Tomorrowland Music en CORE Records, One World Radio, de Tomorrowland Academy met dj-opleidingen, een modelijn, een eigen schuimwijn én glampingplek Terra Solis in Dubai. En dan is er nog de Tomorrowland Foundation, die in India en Nepal “Music & arts”-scholen heeft gebouwd. Zo’n school voor kansarme jongeren met artistiek talent, gaat volgend jaar ook open in Brazilië. Momenteel is Tomorrowland dus actief in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Amerika en daar zal het niet bij blijven. “We voelen aan alles dat de wereld na de pandemie opnieuw is opengegaan en dat de trein 100 procent vertrokken is.”

We voelen aan alles dat de wereld na de pandemie weer is opengegaan

Tomorrowland

"Ooit wilde Tomorrowland een festivaleditie op elk continent. Maar het is als bedrijf slimmer om te investeren in diverse activiteiten, dan om hetzelfde evenement op verschillende plekken ver uit elkaar te organiseren, zowel logistiek in tijden van klimaatbewustzijn als financieel”, zegt eventexpert Peter Decuypere daarover.

“Praktisch zit Tomorrowland in België op festivalvlak aan zijn plafond, door de locatie van de Schorre en de afspraak om het bij twee festivalweekends te houden. Als Tomorrowland het in Brazilië en Mexico goed doet, dan kunnen ze daarop verder bouwen, zoals ze in Ibiza al gedaan hebben met hun feestconcept. Dat is interessanter dan investeren in een nieuw avontuur zonder garantie op succes.”

© Nathan Dobbelaere

Meest gelezen