Nooit te oud om (opnieuw) te studeren? Meer 25-plussers ingeschreven aan de hogeschool

148.349 studenten hebben zich dit jaar ingeschreven aan de Vlaamse hogescholen. Opvallend: 26.354 van hen zijn ouder dan 25 jaar. En die groep wordt jaar na jaar groter. In sommige opleidingen, zoals verpleegkunde, is zelfs één op de drie studenten ouder dan 25 jaar. Meer en meer werkende mensen lijken dus opnieuw te gaan studeren.

De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) telt elk jaar in oktober hoeveel studenten zich hebben ingeschreven voor een opleiding aan één van de 13 Vlaamse hogescholen. Dit academiejaar schreven 148.349 studenten zich in. Dat is voor het derde jaar op rij een stijging. 

Uit de oktobertelling blijkt bovendien dat er een verschuiving bezig is van de leeftijden van de studenten. Steeds meer 25-plussers schrijven zich in aan de hogeschool. Dat is een indicatie voor een toenemende groep mensen die kiezen voor een nieuwe, andere studie en zo zij-instromer willen worden in een ander beroep.

"We zien een positieve dynamiek van mensen die levenslang willen leren en zich blijven ontwikkelen. Ze vinden steeds meer de weg naar het flexibele aanbod van hogescholen, die op die manier op die evolutie inspelen", zegt Eric Vermeylen van VLHORA in "De ochtend" op Radio 1. 

Carrièreswitch

26.364 studenten, ofwel 18% van alle ingeschrevenen, zijn ouder dan 25 jaar. Dat is een stijging van bijna 5% tegenover vorig jaar. Vooral 35-plussers lijken steeds vaker hun weg naar de hogeschool te vinden. Er zijn zelfs bijna 15% meer 40-plussers ingeschreven aan de hogescholen dan vorig jaar. 

Sinds de coronacrisis lijken steeds meer werkende mensen hun weg (terug) naar de schoolbanken te vinden. Ze studeren bij om hun carrière een nieuwe wending te geven. Het aandeel van de 25-plussers bij de studenten blijft wel gelijk, want de (grotere) groep van studenten jonger dan 25 jaar neemt ook toe. 

Knelpuntberoepen

Van die 25-plussers kiezen opvallend veel studenten voor een opleiding tot een knelpuntberoep. De lerarenopleiding en gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld de meest populaire studiekeuzes, naast handelswetenschappen en bedrijfskunde. 

Die populariteit vertaalt zich ook naar het aandeel van de 25-plussers in bepaalde richtingen. Eén op vijf studenten in de gezondheidszorg, is ouder dan 25 jaar. In de opleiding verpleegkunde is dat zelfs één op drie. En ook in de onderwijs-richtingen is één op de drie studenten ouder dan 25 jaar.

Meer graduaten maar geen extra middelen

De stijging van het aantal inschrijvingen aan de hogescholen van de afgelopen jaren, heeft ook te maken met de graduaten. Dat is het vroegere HBO5 (Hoger Beroepsonderwijs). Sinds het schooljaar 2019-2020 vallen die HBO-opleidingen onder de hogescholen en hebben ze de nieuwe naam "graduaatopleiding van het hoger beroepsonderwijs", kortweg "graduaat" dus. 

Die integratie van het hoger beroepsonderwijs in de hogescholen is intussen goed voor een 10.000-tal extra studenten, van 2019 tot nu. Goed nieuws, vindt de VLOHRA, omdat het het hoger onderwijs toegankelijker maakt. Maar er staat geen extra financiering tegenover.

Vandaag financieren de hogescholen deze opleidingen met geld dat voor de professionele bacheloropleidingen bestemd is. Een onhoudbare situatie met grote gevolgen, volgens secretaris-generaal Eric Vermeylen: "We hopen dat hogescholen hun opleidingsportfolio niet moeten afbouwen, omdat de financiering niet volgt. Dat is een reëel risico dat in sommige hogescholen zelfs al gebeurt."

BEKIJK - "Er zullen niet genoeg mensen afstuderen om alle knelpunten op te vangen, maar het is een begin van de oplossing":

Videospeler inladen...

Meest gelezen