© AP

Belgische wereldtitel in het boksen: Femke Hermans klopt Canadese voor het tweede jaar op rij

Onze landgenote Femke Hermans (33) heeft voor het tweede jaar op rij de wereltdtitel veroverd bij de superwelters in de IBO-bond. De Oost-Vlaamse versloeg net als vorig jaar de Canadese Mary Spencer in haar eigen land en greep daarmee meteen ook de IBF-wereldtitel.

Jonas Withouck
Bron: Belga

In het hol van de leeuw, in het casino van Montréal, haalde Hermans het op punten van Spencer. Het werd een slopend gevecht van tien rondes waarin onze landgenote vooral in de tweede helft van het kamp beter werd en het uiteindelijk haalde op punten. Van twee juryleden kreeg Hermans het voordeel (96-94 en 97-93) en het derde jurylid hield het op een gelijke stand (95-95).

© AP

Voor de 33-jarige Hermans was de zege tegen de 38-jarige Spencer, die bovendien voor eigen publiek mocht boksen, de zeventiende in haar carrière, waarvan zeven met knock-out. Vier keer verloor ze. Het was ook tegen deze Canadese dat Hermans op 16 december 2022 de IBO-titel kon veroveren, na een zege (eveneens in Canada) op punten (96-94, 97-93, 97-91). Aansluitend verdedigde ze haar titel met succes tijdens een kamp op 17 juni in Roosdaal tegen de Zweedse Maria Lindberg. De IBF-titel was vacant sinds de Britse Natasha Jonas opklom naar de welters en afzag van haar drie titels (IBF, WBO en WBC).

“Zoals we verwacht hadden, was het toch anders dan de eerste kamp”, vertelde Hermans in een eerste reactie bij Sporza over het zware gevecht. “Het was veel fysieker en Spencer was sneller en efficiënter dan de vorige keer. Vanaf de vierde ronde voelde ik dat ik haar echt wel pijn kon doen en dat de kamp naar mijn kant begon te kantelen. Maar als het op punten aankomt, weet je natuurlijk nooit. Zeker niet in het buitenland. Het was fantastisch om dan de punten van de jury te horen.”

© AP

“Ik heb als eerste Belgische twee keer een wereldtitel gepakt in het buitenland. Dat heeft nog niemand mij voorgedaan. Ik schrijf boksgeschiedenis en dat is een fantastisch gevoel”, aldus Hermans.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer