De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman had een zeldzaam gesprek met de Iraanse president.© AFP

Arabische Liga roept op tot onmiddellijke stopzetting Israëlische aanvallen op Gazastrook

De landen van de Arabische Liga willen dat Israël de aanvallen op de Gazastrook onmiddellijk stopzet. Na een spoedvergadering in Caïro waarschuwen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 22 lidstaten woensdag voor de “catastrofale” gevolgen die het opvoeren van het conflict zou hebben op humanitair en veiligheidsvlak.

adb
Bron: BELGA

De Arabische landen stellen in hun slotverklaring dat het noodzakelijk is om het vredesproces nieuw leven in te blazen. Er moeten “ernstige onderhandelingen worden opgestart tussen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), als de enige en legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen, en Israël”, zo klinkt het.

Voorts wordt benadrukt dat humanitaire hulp, voeding en brandstof de Gazastrook moet kunnen bereiken. Tot slot veroordelen de landen ook de aanvallen op burgers, door beide partijen in het conflict.

Zeldzaam gesprek Iran met Saudi-Arabië

De Arabische wereld is verdeeld over het conflict tussen het islamitische Hamas en Israël. Onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben hun betrekkingen met Israël genormaliseerd. Golfstaten als Qatar, Koeweit en Oman geven Israël dan weer de schuld voor de escalatie.

Amerikaans president Joe Biden had woensdag een telefoongesprek met de president van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, waarin ze onder meer het belang van humanitaire hulp bespraken.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman sprak dan weer met Turks president Recep Tayyip Erdogan, waarin hij alle aanvallen op onschuldige burgers veroordeelde en zei dat Saudi-Arabië alles in het werk stelt om de escalatie van het geweld te stoppen.

De kroonprins sprak daarnaast ook met de Iraanse president Ebrahim Raisi. In het zeldzame telefoongesprek bespraken de twee leiders onder meer “de nood om oorlogsmisdaden tegen Palestina te beëindigen” en voor islamitische eenheid. Mohammed bin Salman benadrukte “de onwrikbare positie van het koninkrijk om de Palestijnse zaak te steunen”.