Fernand Huts.© Victoriano Moreno

Fernand Huts over stikstof, jagen én renovatie Boerentoren: “Doelstelling blijft om klaar te zijn tegen 2028”

De Antwerpse ondernemer Fernand Huts (73) heeft woensdag met zijn bedrijf Katoen Natie niet alleen het hoogtechnologische systeem met robots voorgesteld die bestellingen voor klanten van doe-het-zelfzaak Gamma klaarzetten. Hij spreekt zich ook uit over vier andere thema’s.

Christof Willocx

LEES OOK. Fernand Huts en Gamma lanceren robots die uw bestellingen klaarzetten, ook ’s nachts: “Geen zorgen, er komen geen jobs in gevaar”

STIKSTOF

“Wij hebben het systeem met robots in negen maanden klaar gekregen. En weet je waarom? Omdat we daar geen vergunning voor nodig hadden”, zegt Fernand Huts. Hij verwijst daarmee naar twee projecten waarvan de vergunning werd ingetrokken wegens onduidelijkheid over de stikstofuitstoot: de fabriek Project One van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven, en de aanleg van een viaduct op het spoorknooppunt Oude Landen in Ekeren, dat ervoor moet zorgen dat goederentreinen minder lang in de file staan.

“Als de Vlaamse regering het hele stikstofboeltje niet goed oplost, is het gedaan met economisch Vlaanderen”, zegt Fernand Huts. “Amen en uit, zo simpel is het. Niet alleen Ineos, maar ook andere bedrijven dreigen geen vergunning meer te krijgen. Vlaanderen is bezig met de poten van onder zijn stoel te zagen. Want zeg nu zelf, die regeling rond stikstof wordt ons opgelegd door Europa. Maar in Duitsland kan een boer wel rustig zijn landbouwactiviteiten doen. Daar is geen groot stikstofprobleem, terwijl dat toch ook Europa is. Hoe kan dat?”

HERNIEUWBARE ENERGIE

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil al jaren de subsidies voor bedrijven die zonnepanelen hebben gelegd, vroegtijdig stopzetten. Maar voorlopig is daar geen akkoord over in de Vlaamse regering. Katoen Natie heeft veel zonnepanelen op zijn daken liggen, die door Vlaanderen zijn gesubsidieerd. Over het standpunt van Demir zei Fernand Huts eerder al in deze krant dat “de wegen van de politiek ondoorgrondelijk zijn”, en dat hij “alleen zijn best kan doen”. Hij profileert zich ook als een groene ondernemer. “Katoen Natie is de kampioen van de hernieuwbare energie”, zegt hij. “We hebben ons zonnepanelenpark in de haven uitgebreid tot 900.000 vierkante meter. Dat zijn 186 voetbalvelden. Wij gebruiken de zonne-energie voor ons robotproject, en voor andere installaties. Tegen eind dit jaar hebben we ook zes grote batterijparken, waar we onze zonne-energie in zullen opslaan.”

JAGEN

Het Agentschap Natuur en Bos heeft een jachtverbod ingesteld in het Waasland, nadat een jager daar illegaal veertig fazanten zou hebben gekweekt, zodat op die fazanten kon worden gejaagd. Fernand Huts is zelf een jager, en heeft scherpe kritiek op het beleid van het Agentschap, dat onder de voogdij van minister Zuhal Demir valt. “Het is krankjorum dat 59 jagersgroepen in het Waasland, waaronder de mijne, een jachtverbod op klein wild krijgen omdat de zestigste jager zich niet aan de regels houdt”, zegt Fernand Huts. “Als er in een politieke fractie iemand te veel pensioen krijgt, moet dan heel de fractie daarvoor opdraaien? Dat is toch al te gek.”

LEES OOK. Fernand Huts misnoegd over jachtverbod in Waasland: “Deze matriarchale betutteling van Demir is slecht voor onze economie”

BOERENTOREN

Fernand Huts is de eigenaar van de Boerentoren in Antwerpen. Vandaag wordt daar volop asbest verwijderd. “De doelstelling blijft om klaar te zijn tegen 2028”, zegt Fernand Huts. “Maar wij zijn in dit verhaal slechts een bescheiden partij. We moeten met onze architect de plannen voor de Boerentoren presenteren, en de stedelijke autoriteiten en Vlaanderen moeten die plannen al dan niet goedkeuren. Ergens na de verkiezingen (van volgend jaar, red.) zullen we onze plannen voorleggen.”

LEES OOK. Fernand Huts over zijn opvallende plannen met de Boerentoren: “We kiezen bewust niet voor middelmaat, maar voor wereldtop”

Fernand Huts heeft intussen ook een groot gebouw op de Antwerpse Eiermarkt gekocht, tegenover de Boerentoren. In dat gebouw zitten nu onder meer de federale pensioendienst, winkels en Interparking. “Maar we houden ons nu eerst bezig met de Boerentoren. Het gebouw op de Eiermarkt wordt in de komende jaren gewoon verhuurd aan de partijen die er nu inzitten”, zegt hij.

LEES OOK. Fernand Huts koopt ook gebouw tegenover Boerentoren, maar verklapt nog niet wat hij ermee wil doen: “We zijn niet gehaast”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER