Wereldwijde energieconsumptie en CO2-uitstoot zullen nog decennialang stijgen

De wereldwijde consumptie van energie zal minstens tot het jaar 2050 blijven stijgen. De vraag zal bovendien sneller omhoog gaan dan de vooruitgang in energie-efficiëntie, waardoor ook de CO2-uitstoot niet zal afnemen. Dat meldde de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) woensdag in een rapport.

Waarom is dit belangrijk?

Uit een rapport van Thomson Reuters dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, blijkt dat landen die niet behoren tot de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in sneltempo meer energie beginnen te verbruiken. Dat is niet verwonderlijk. Zij willen de levensstandaard van het rijke Westen evenaren. Hoewel het Westen zelf nu traag maar zeker zijn uitstoot begint te verminderen, is dat in ontwikkelingslanden nog niet het geval. Als zij olie of steenkool moeten verbranden om uit de armoede te geraken, zullen zij dat ook doen.

In het nieuws: Miljarden mensen zullen de komende jaren meer energie verbruiken. Daar komt nog eens bovenop dat de wereldwijde bevolking nog verder zal toenemen. Volgens de EIA, het Amerikaanse statistiekbureau voor energie, zal de CO2-uitstoot van de energie-industrie de komende decennia daardoor enkel toenemen, ondanks alle inspanningen van het Westen om te decarboniseren.

  • De pessimistische voorspelling dat de uitstoot niet zal dalen, geldt voor alle scenario’s die de EIA berekende.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer