Europa wil AI controleren, Azië kiest een andere aanpak

De Europese Unie doet haar best om artificiële intelligentie in goede banen te leiden. ASEAN, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, kiest voor een rustigere, niet-bindende aanpak.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) na de lancering van ChatGPT in november 2022 in een stroomversnelling raakten, steken vragen over regulatie de kop op. Europa voerde al de AI-act in, die wellicht nog uitgebreid zal worden. In Zuidoost-Azië willen ze niet te snel zijn met het invoeren van regels.

In het nieuws: Azië kijkt de kat uit de boom.

In tegenstelling tot de Europese AI-act, stuurt ASEAN “een AI-gids” naar techbedrijven. Een niet-bindend document waarin gevraagd wordt om rekening te houden met de culturele verschillen tussen landen. Dat meldt Reuters.

  • Aziatische landen wachten dus voorlopig met het opleggen van strikte regels. ASEAN bezorgde de 'gids voor AI-ethiek en bestuur' aan verschillende techbedrijven met de vraag om feedback te geven. Onder andere Meta, IBM
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer