Ghalid (rechts) en zijn jongere broer Aziz. Die laatste is nog op de vlucht.© rr

Voortvluchtige drugscrimineel Ghalid ‘Mixer’ opgepakt in Spanje en overgeleverd aan ons land, ook broer Said in cel

De voortvluchtige drugscrimineel Ghalid S. (39) uit Borgerhout, die samen met zijn drie broers bekendstaat onder de bijnaam ‘de Mixers’, is opgepakt in Spanje en is overgeleverd aan ons land. Hij moet hier nog zes jaar cel uitzitten na een veroordeling voor drugshandel en witwassen. Ook zijn broer Said zit sinds kort in de cel.

Sam Reyntjens

Het onderzoek tegen de Mixers ging van start in 2016, nadat de politie concrete informatie had gekregen. Hieruit zou blijken dat de bende zich niet meer beperkte tot het dealen van drugs, maar dat Aziz S. en zijn drie broers zich ook hadden gemengd in de internationale drugssmokkel via de Antwerpse haven. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Mixers contacten onderhielden met bekende cokesmokkelaars als Jimmy H. en de naar Turkije gevluchte Abdelilah E.M., alias Black of Narcos. Uit onderschepte (geëncrypteerde) PGP-communicatie van onder anderen Aziz S. en Abdel S. bleek volgens de onderzoekers dat de Mixers hun diensten aanboden bij het uithalen van ladingen cocaïne.

Volgens het parket stond de 36-jarige Aziz aan het hoofd van de familie, bijgestaan door zijn broers Ghalid (39) en Abdel (45). Voor Aziz eiste het parket tien jaar cel, zijn broers riskeerden acht en zeven jaar gevangenis. Behalve voor drugsfeiten werden de broers ook voor witwassen vervolgd. De opbrengsten van hun handel zouden ze geïnvesteerd hebben in vastgoed in Marokko.

LEES OOK. “We mogen toch bewijs verwachten?” Borgerhoutse ‘Mixers’ vragen de vrijspraak

In januari 2023 viel het doek over de rechtszaak in beroep. Aziz werd tot acht jaar cel veroordeeld, Ghalid kreeg zes jaar, Abdel veertig maanden en de vierde broer Said (42) kreeg drie jaar cel. Omdat verschillende broers zich niet lieten zien tijdens de uitspraak van het hof van beroep in Antwerpen, werd hun onmiddellijke aanhouding bevolen. De broers lieten Borgerhout voor wat het was en hielden zich op in het buitenland. Op 23 september werd Ghalid in Spanje gearresteerd. Hij is deze week overgeleverd aan ons land en zit hier in de cel. Aziz ‘Mixer’ is voorlopig nog voortvluchtig, hij zou volgens onze informatie in Marokko zitten.

Vervolgd voor gijzeling

De nu 39-jarige Ghalid werd in 2010 al tot vier jaar cel veroordeeld door het hof van assisen in Antwerpen. Hij was toen mee vervolgd voor een gijzeling in het drugsmilieu, waarbij het slachtoffer met een strijkijzer onder handen werd genomen omdat hij ervan verdacht werd een partij hasj te hebben gestolen. Ghalid S. werd enkel schuldig bevonden aan de gijzeling. Volgens de jury had hij zich als loopjongen laten manipuleren door zijn kompanen.

De advocaat van Ghalid S. wilde niet reageren op de arrestatie en overlevering vanuit Spanje. Het parket-generaal bevestigt de overlevering van Ghalid S. en meldt dat ook Said S., die in januari tot drie jaar werd veroordeeld, sinds kort in de gevangenis van de Begijnenstraat zit. “Hij heeft zich op 18 september aangeboden met zijn hechtenisbriefje”, zegt Luc De Mot van het parket-generaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen