Art-decovilla van bekende ‘chocoladefamilie’ moet 2,1 miljoen euro opbrengen: “De eigenaar verhuist naar iets groters”

Wieze -

In de Nieuwstraat in Wieze staat de in art-decostijl gebouwde Villa De Olmen te koop. Ze was de thuis van brouwerijfamilie Callebaut, die nadien in de chocoladebusiness stapte. Het beschermd erfgoed moet samen met drie hectare grond en acht paardenstallen 2,1 miljoen euro opbrengen.

Stef Van Overstraeten

De villa, de tuin, het toegangshek, de wegkapel en de kunstgrot in de tuin van Villa De Olmen zijn beschermd erfgoed. Het was de Gentse architect Carlos Malfait die het statige gebouw mocht ontwerpen voor brouwer Leon Callebaut. In 1926 werd de villa gebouwd. Ze is een van de laatste relevante architecturale getuigen van de verdwenen brouwnijverheid in de Lebbeekse deelgemeente.

“Stilistisch zeer karakteristieke villa voor het interbellum, uitzonderlijk in de regio rond Dendermonde, opgevat als een riant landhuis van twee bouwlagen met evenwichtige verhoudingen in een sobere baksteenarchitectuur met een pittoresk voorkomen aanleunend bij de cottagebouw”, staat te lezen op de website van Onroerend Erfgoed. “Bakstenen metselwerk met donkere geelbruine kleur ook typerend voor de meer modernistische architectuurstijlen van die tijd.” (Lees verder onder de foto)

© IF

De vele details maken van de villa een pareltje. Zo is de haard binnenin bekleed met 18de-eeuwse wandtegels met landschapsmotieven en vogels, afkomstig van de vroegere herberg De Ster van brouwerij Callebaut op het Wiezeplein.

Villa De Olmen wordt verkocht door Hippique.Immo. “De huidige eigenaar verhuist naar iets groter”, zegt Jolien Braem van het immokantoor. “We verkopen landgoed met een link naar paarden. Deze villa heeft acht paardenstallen en we hopen dat het opnieuw een paardenliefhebber zal zijn die ze koopt. We hebben het geluk om af en toe een speciaal gebouw te kunnen verkopen, al is dat iets moeilijker omdat die in een hoger prijssegment zitten.” (Lees verder onder de foto)

© IF

De verkoopprijs voor Villa De Olmen op drie hectare grond bedraagt 2,1 miljoen euro. “De imposante ruimtes en de luxueuze materialen getuigen van de onvervalste grandeur van de art deco. Bij elk bezoek vind je nieuwe details die je verbazen”, zegt de makelaar. “Ook de tuinliefhebber komt hier aan zijn trekken. Rondom de statige woning bevindt zich een mooie parktuin met prachtige bomen. Daarin staat nog een restant van een oud tuinpaviljoen. Achteraan bevindt zich de paardenaccommodatie. Die is apart toegankelijk en bestaat uit twee stalgebouwen.”

© IF

© IF

© IF

© IF

© IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen