© Shutterstock

De kleur van ons bord bepaalt hoeveel we eten

Hoeveel we eten hangt af van de kleur van ons bord. Dat beweert althans professor Charles Spence van de universiteit van Oxford.

lla

“ Als je ongezonde snacks zoals frietjes, hamburgers en gepaneerde kippenhapjes serveert op een rood bord zal je minder eten dan wanneer ze geserveerd worden op een wit bord”, schrijft Spence in zijn boek ‘Gastrophysics, The New Science of Eating’. Volgens de wetenschapper wordt de rode kleur in onze hersenen gelinkt aan gevaar of ‘een situatie die we maar beter vermijden’.

“De manier waarop eten geserveerd wordt heeft een veel grotere impact op onze smaakperceptie dan we denken. De kleur van het bord speelt daarbij een onmiskenbare rol want onze hersenen linken elk kleur aan een bepaalde emotie of gevoel.” Hiervoor verwijst Spence naar een experiment met aardbeienmousse. “We schotelden een testpanel aardbeienmousse voor, eenmaal geserveerd op een wit bord en eenmaal op een zwart bord.” Het onderzoek, in samenwerking met de Spaanse Alicia organisatie, opgericht door de wereldvermaarde chef van het toprestaurant El Bulli, wees uit dat de deelnemers meer genoten van de aardbeienmousse op het witte bord. “De mousse werd unaniem zoeter en smaakvoller bevonden ook al ging het bij beide borden om exact hetzelfde product.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer