Het IMF heeft een oplossing om de inflatie te verlagen zonder de rente te verhogen, maar regeringen zullen daar niet blij mee zijn

In plaats van de rentetarieven steeds te verhogen, dringt een hoge functionaris van het IMF er bij de overheden op aan om meer begrotingsdiscipline toe te passen om de inflatie te verminderen. Een toch wel zeer delicate balans om te bereiken zonder het systeem verder te ontwrichten.

Waarom is dit belangrijk?

Kiezen tussen een verhoging van de rentetarieven door centrale banken of meer begrotingsdiscipline van de overheden is voor de burger min of meer kiezen tussen twee kwaden. Geen van beide oplossingen is echt eenvoudig en elk brengt zijn eigen lasten met zich mee voor de portemonnee. Hoge rentetarieven beperken de toegang tot krediet, terwijl begrotingsbeslissingen effecten hebben die de hele economie doordringen en directe gevolgen hebben voor de financiën van huishoudens. De juiste balans vinden is misschien te ingewikkeld voor sommige overheden...

In het nieuws: Vitor Gaspar, directeur fiscale zaken van het IMF, pleit ervoor dat overheden niet langer passief blijven ten opzichte van de inflatie:

  • Hij benadrukt dat de overheidsuitgaven beheerst moeten worden en dat de inkomsten verhoogd moeten worden.
  • "Timing is belangrijk, en hoe eerder dit in veel landen kan worden gedaan, hoe beter het is in termen van consistentie tussen monetair en begrotingsbeleid", aldus Vitor Gaspar tegenover de Financial Times.
  • Met cascade-effecten:
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer