Links fluit Bart De Wever terug over steun aan Israël, maar Tom Meeuws (Vooruit) verdedigt hem wél: “Er zullen nog daden moeten volgen om mensen te verbinden”

“Vandaag is er maar één kant te kiezen. Dat is de kant van Israël”, zei Bart De Wever bij een herdenking van de slachtoffers van de Hamas-aanval dinsdag. “Kies liever de kant van álle burgerslachtoffers”, reageert Groen bij monde van Antwerps voorzitter Bogdan Vanden Berghe. Ook verschillende topfiguren bij Vooruit zijn kritisch voor de Antwerpse burgemeester, maar Vooruit-schepen Tom Meeuws verdedigt De Wever wél.

Jeroen Struys

“Men mag denken over de complexe problemen van het Midden-Oosten wat men wil. Maar vandaag is er maar één kant om te kiezen: dat is de kant van Israël, de kant van de democratie en de kant van het licht.”

LEES OOK. Minuut stilte voor slachtoffers in Israël, Bart De Wever: “Dit is geen conflict of oorlog, maar pure terreur”

Dat zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) op een herdenking dinsdag aan Het Steen voor de slachtoffers van de aanval door Hamas afgelopen weekend. In aanwezigheid van een honderdtal mensen werd in Antwerpen de Israëlische vlag gehesen. De Wever riep iedereen op om de juiste kant te kiezen. “Tegen de krachten van tirannie, tegen de krachten van de duisternis. We weten dat die een lange arm hebben: de lange arm van Teheran, van Hezbollah, van Hamas, die tot in de straten van Europa reikt.”

Deze woorden werden achteraf door Els Hertogen van 11.11.11 omschreven als “hallucinant”. “Vandaag is er maar één kant te kiezen: die van het internationale recht, tegen geweld op Israëlische én Palestijnse burgers. Dat is de enige weg uit de eindeloze spiraal van geweld.”

Ook verschillende partijleden van Groen keerden zich tegen eenzijdige steun voor Israël. “Vandaag was er maar één kant te kiezen … die van onschuldige burgers in dit gruwelijke conflict. Van welke kant dan ook”, schreef Vlaams Parlementslid Meyrem Almaci op X. “Het is echt niet moeilijk. Echt niet. Je kunt én de terreur veroordelen én de collectieve straf. Én een minuut stilte houden voor de slachtoffers van beide.”

LEES OOK. Groen niet eens met eenzijdige steun van Bart De Wever aan Israël: “Kies liever de kant van álle burgerslachtoffers”

“Complexe problemen”

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) leek een gelijkaardig standpunt te delen in het tv-programma De afspraak, waarin ze de kant koos “van de onschuldige slachtoffers, langs de twee kanten”. Joris Vandenbroucke, Kamerlid voor Vooruit, schreef op X: “Je zou als burgemeester van een diverse stad als Antwerpen, met veel Joodse inwoners en moslims, ook kunnen proberen om te verzoenen in plaats van conflicten te importeren en “één kant te kiezen”. En neen, heeft geen hol met sympathie voor terroristen van Hamas te maken. Vrede begint hier.”

LEES OOK. Vooruit noemt uitspraken De Wever over Israëlisch-Palestijns conflict “misplaatst”

Antwerps schepen Tom Meeuws© Joris Herregods

Hun partijgenoot en Antwerps schepen van Samenlevingsopbouw Tom Meeuws verdedigt evenwel de toespraak van de burgemeester. “Je moet een verschil maken tussen de terreurdaad van dit weekend en het lang aanslepende conflict tussen Palestina en Israël”, zegt hij. “Dit was een herdenking van de slachtoffers van die terreurdaad. De Wever gaf duidelijk aan dat die losstaat van wat je denkt over de complexe problemen van het Midden-Oosten. Het was nodig om ondubbelzinnig die terreurdaad van Hamas te veroordelen.”

Had de stad Antwerpen er dan niet voor kunnen kiezen om slachtoffers aan beide kanten te herdenken? Amsterdam koos ervoor om de internationale vredesvlag uit te hangen, als “steunbetuiging aan alle onschuldige slachtoffers aan Israëlische en Palestijnse zijde, en aan alle Amsterdammers die meeleven of in angst en onzekerheid verkeren”. Dat kan nog altijd, denkt Meeuws. “Er ligt nu nog een grote taak voor de burgemeester en het hele college: hoe kunnen we mensen verbinden om te de-escaleren? Er zullen de komende weken zeker nog daden moeten volgen, om te verbinden.”

Waakzaam

De reacties op de recente opflakkering van geweld in Israël en Palestina verlopen zo toch via een links-rechtstegenstelling. Binnen de N-VA heeft de blik op het conflict evenwel een lange weg afgelegd. In 2007 uitte toenmalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens (Sp.a, vandaag Vooruit) verontschuldigingen voor het gedrag van de Antwerpse politie bij de Jodenrazzia’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Wever noemde dat “gratuit”. “Natuurlijk heeft de Israëlische regering het recht om de Holocaust te herdenken, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de bezetting van de Palestijnse gebieden. Daar gebruiken ze technieken die me aan dat duistere verleden doen terugdenken”, zei hij toen.

Woensdagavond vond er een manifestatie plaats in Antwerpen georganiseerd door Antwerp For Palestine, gelieerd aan Palestina Solidariteit. De Antwerpse burgemeester gaf na advies van de lokale politie toestemming, met de toevoeging dat er “nultolerantie zal zijn voor haatdragende of discriminerende uitingen”. “De lokale politie is gevraagd om waakzaam te zijn voor alle symbolen, teksten of leuzen die provocerend of aanstootgevend kunnen zijn ten aanzien van andere gemeenschappen”, liet het kabinet van de burgemeester weten.

LEES OOK. Massale solidariteit voor Gaza in Antwerps stadscentrum: “Doet deugd om samen troost te vinden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER