België en Bill & Melinda Gates Foundation verlengen samenwerking

© EPA-EFE

Ons land werkt de komende vijf jaar verder met de Bill & Melinda Gates Foundation - de stichting van de mede-oprichter van Microsoft die zich inzet voor betere gezondheidszorg en het terugdringen van extreme armoede. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) heeft daarover woensdag een nieuw Memorandum of Understanding ondertekend.

gjs
Bron: BELGA

“Ons partnerschap heeft tot doel een einde te maken aan malaria en het bestrijden van andere verwaarloosde tropische ziekten die de meest kwetsbare mensen ter wereld onevenredig zwaar treffen”, zegt Bill Gates donderdag in een mededeling. “De Belgische regering en de Gates Foundation willen er samen voor zorgen dat meer mensen toegang hebben tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg en innovatieve producten die hun gezondheid beschermen en hen in staat stellen zich te ontwikkelen.”

De nieuwe samenwerking - de vorige liep in februari af - loopt tot 2028. Ze zal op het terrein worden uitgevoerd door Enabel - het agentschap van Ontwikkelingssamenwerking - en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Dat heeft wereldvermaarde expertise in huis in de strijd tegen de slaapziekte, meteen ook een van de doelstellingen van het partnerschap. 

Volgens minister Gennez benadrukt de intentieverklaring niet alleen het belang van vaccins en medicijnen, maar ook het belang van nationale gezondheidssystemen. “Het gaat dan onder andere over spoedhulp, ziekenzorg, kraamzorg, labo’s, goede opleidingen voor dokters en verplegers en preventie. Alleen zo kan de gezondheid van de bevolking in Afrika er echt op vooruitgaan”, aldus Gennez.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen