China doet deur op slot voor kritieke grondstoffen

Vorige maand kondigde China aan exportbeperkingen in te voeren op germanium en gallium. Dat was een reactie op het verbod van de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie om geavanceerde chiptechnologie naar China te exporteren. De overzeese export vanuit China van die twee grondstoffen is nu quasi nul, meldt CNN.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn spanningen op het geopolitieke speelveld. De grootmachten gunnen elkaar geen wind in de zeilen en trekken handelsbarrières op. China wordt op afstand gehouden van (de meest geavanceerde) westerse chiptechnologie. Als tegenreactie koos het land ervoor om strenge regels in te voeren voor de export van germanium en gallium, twee stoffen die noodzakelijk zijn voor de fabricage van onder meer halfgeleiders en zonnepanelen.

In het nieuws: Waar gaan we onze grondstoffen halen?

Volgens de United States Geological Survey (USGS) gebeurt de wereldwijde productie van gallium voor 98 procent in China. Voor verfijnd germanium is dit 68 procent. (Onder de Critical Raw Materials Act gaat Europa uit van respectievelijk 90 en 60 procent). Sinds China de restricties op export aankondigde zijn er slechts enkele exportvergunningen goedgekeurd.

  • Omwille van de enorme dominantie die China op deze markten heeft, is het een
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer