Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

‘Nieuwe vervalste facturen opgedoken’: parlementaire onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi moet opnieuw worden opgeheven

Sihame El Kaouakibi.Beeld Photo News

De parlementaire onschendbaarheid van Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi moet opnieuw opgeheven worden. Dat vraagt het parket van Antwerpen, zo meldt Het Laatste Nieuws. Er zouden negen nieuwe vervalste facturen aan het licht zijn gekomen: vier voor de stad Antwerpen en vijf voor de Vlaamse Gemeenschap.

Begin 2021 barstte een subsidieschandaal los rond Sihame El Kaouakibi. Ze had voor haar Antwerpse jongerenproject Let’s Go Urban subsidies ontvangen, maar zou het geld verder hebben doorgesluisd naar haar andere vennootschappen.

Let’s Go Urban werd in juni 2021 failliet verklaard, haar andere vennootschappen, zoals job- en rekruteringsplatform WannaWork en communicatiebureau WannaCatch, ondergingen hetzelfde lot. Verschillende overheden hebben zich intussen burgerlijke partij gesteld.

Lees ook

‘Ik volg het politieke nieuws opnieuw. En eerlijk? Ik word er ook triestig van’: De Morgen spreekt exclusief met Sihame El Kaouakibi

Het Vlaams Parlement hief in oktober vorig jaar haar parlementaire onschendbaarheid op, waardoor El Kaouakibi vervolgd kan worden. De zaak kwam toen ook al een eerste keer voor de raadkamer, maar werd voor onbepaalde tijd uitgesteld door verschillende vragen om bijkomend onderzoek.

Tijdens dat onderzoek zouden nieuwe vervalste facturen aan het licht zijn gekomen. Het gaat in totaal om negen facturen: vier voor de stad Antwerpen en vijf voor de Vlaamse Gemeenschap. Het Vlaams Parlement wil de Commissie voor de Vervolgingen nu zo snel mogelijk weer bij elkaar brengen om over de kwestie te stemmen. De Commissie zal een advies formuleren, waarna de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement over de kwestie moet stemmen.