© ATV

Parlementaire onschendbaarheid van El Kaouakibi moet opnieuw worden opgeheven wegens nieuwe vervalste facturen

De parlementaire onschendbaarheid van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi moet opnieuw opgeheven worden. HLN laat weten dat er negen nieuwe vervalste facturen aan het licht zijn gekomen. Het zou gaan om vier facturen aan de stad Antwerpen en vijf aan Vlaanderen.

debn

Woensdag raakte nog maar bekend dat Sihame El Kaouakibi op 26 oktober voor de raadkamer moet verschijnen. Het parket wil haar vervolgen voor subsidiefraude met haar vzw Let’s Go Urban. Ook voor de vzw en haar partner Erika Xuan Nguyen wordt de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd.

LEES OOK. STANDPUNT. Schiet nu eens op in zaak-Sihame El Kaouakibi

Begin 2021 barstte een subsidieschandaal los rond Sihame El Kaouakibi. Ze had voor haar Antwerpse jongerenproject Let’s Go Urban subsidies ontvangen, maar zou de gelden verder hebben doorgesluisd naar haar andere vennootschappen.

Het Vlaams Parlement hief in oktober vorig jaar haar parlementaire onschendbaarheid op, waardoor ze vervolgd kan worden. De zaak kwam toen ook al een eerste keer voor de raadkamer voor verwijzing, maar werd voor onbepaalde tijd uitgesteld door verschillende vragen om bijkomend onderzoek. Dat is intussen afgerond.

LEES OOK. Antwerpen eist meer geld van Sihame El Kaouakibi dan parket: “Onze auditdienst leverde goed werk, we staan sterk”

Het kabinet van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans bevestigt aan Belga dat de procureur-generaal in een brief aan het parlement vraagt om de onschendbaarheid van El Kaouakibi opnieuw op te heffen omdat er na het uitgevoerde bijkomende onderzoek sprake is van een reeks bijkomende valse facturen.

De onschendbaarheid van El Kaouakibi werd vorig jaar op 19 oktober al opgeheven. Maar omdat de extra onderzoeksdaden gezorgd hebben voor een wijziging van de eindvordering, moet het parlement opnieuw stemmen over de opheffing (omdat die opheffing limitatief was). Concreet zal de Commissie voor de Vervolgingen zich over de vraag tot opheffing moeten buigen, waarna de commissie een advies formuleert aan de plenaire vergadering die dan finaal moet stemmen over de kwestie.

LEES OOK. Sihame El Kaouakibi haalt uit naar “ziekmakende sfeer in de politiek”, maar krijgt Jambon en heel parlement over zich

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER