Parket Antwerpen vraagt opnieuw om onschendbaarheid Sihame El Kaouakibi op te heffen

Het parket van Antwerpen heeft opnieuw de opheffing gevraagd van de parlementaire onschendbaarheid van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. Dat meldt HLN.be en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Er zouden negen nieuwe vervalste facturen zijn opgedoken, waardoor de eindvordering van het parket is gewijzigd. De onschendbaarheid van El Kaouakibi was al een eerste keer opgeheven in oktober vorig jaar om haar te kunnen vervolgen, maar de raadkamer had de zaak uitgesteld na vragen om bijkomend onderzoek.

Uit het bijkomend onderzoek is nu gebleken dat er nog eens negen vervalste facturen bestaan: vier voor de Stad Antwerpen en vijf voor de Vlaamse Gemeenschap. Daarom heeft het parket een nieuwe vraag om opheffing van de onschendbaarheid gericht aan het Vlaams Parlement. 

Het is nu aan de Commissie Vervolgingen van het Vlaams Parlement om zich over de kwestie te buigen. Het is nog niet duidelijk wanneer dat kan gebeuren, maar dat kan in principe vrij snel gebeuren. De Commissie zal een advies formuleren, waarna de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement over de kwestie moet stemmen.

Sihame El Kaouakibi kwam begin 2021 in opspraak wegens mogelijke betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond haar dansschoolproject Let's Go Urban. Ze zou subsidies daarvoor hebben doorgesluisd naar andere vennootschappen van haar.

Daarop viel El Kaouakibi in ongenade bij haar partij Open VLD, die haar in 2019 had binnengehaald als wit konijn en vernieuwer. Door het schandaal stapte ze uit Open VLD, en sindsdien zit ze als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. De politica die begon als gezicht van de nieuwe politiek wordt sindsdien beschouwd als politieke paria.

Meest gelezen