Proper Strand Lopers vinden Raiderverpakking uit 1986 in de duinen van Middelkerke

In de duinen van Middelkerke is een snoepverpakking uit het jaar 1986 gevonden. De vondst is opmerkelijk, maar toont ook aan hoe lang het duurt vooraleer afval afbreekt. "Sluikstorten is helaas van alle tijden."

Een vrijwilliger van de Proper Strand Lopers  heeft in de duinen van Middelkerke een verpakking van Raider gevonden, de voorganger van Twix. Op de verpakking is de houdbaarheidsdatum ook duidelijk zichtbaar: 09-08-86. De snoepverpakking werd dus bijna 40 jaar geleden weggegooid.

"Toen ik hem vond, dacht ik: bingo!", zegt Tim Corbisier van Proper Strand Lopers. "We zijn een vereniging die zwerfvuil opruimt en op bepaalde plaatsen vinden we "retro-afval". Dat gaat van bierflesjes uit de jaren 60 tot frisdrankverpakkingen uit de jaren 50. Sommige objecten zijn heel oud."

Sluikstorten is van alle tijden, helaas

De vondst is opmerkelijk, maar ook pijnlijk: "Want het duidt aan dat sluikstorten niet alleen van deze tijd is. Het werd vroeger ook al gedaan, helaas." En de verpakking? Die verdwijnt niet in de vuilbak. "We hebben intussen al een serieuze collectie en dromen ervan om ooit een soort museum te openen, met al onze speciale vondsten."

Meest gelezen