Premier De Croo stelt Joodse organisaties in ons land gerust: “We gaan Joodse instellingen extra beveiligen”

De federale regering gaat in extra politiecontroles voorzien voor de Joodse gemeenschap in ons land. Dat bevestigde premier Alexander De Croo aan vertegenwoordigers van twaalf Joodse organisaties, die donderdag op gesprek kwamen op zijn kabinet in de Wetstraat. 13.000 landgenoten zijn nog in Israël, maar de regering gaat hun repatriëring bespreken.

joro gjs
Bron: BELGA

De Joodse organisaties vragen de overheid om hun instellingen, zoals scholen en gebedshuizen, beter te beveiligen. Ze krijgen nu gehoor bij de federale regering. “We gaan hier kort op de bal spelen”, aldus de premier na afloop van het onderhoud. “Wij volgen de situatie al van bij het begin van zeer nabij op. Plaatsen die belangrijk zijn voor de Joodse gemeenschap worden nu al extra beveiligd en we drijven die beveiliging nog op. Er kan in dit land geen enkele tolerantie zijn voor dit land, voor het verheerlijken van geweld of voor het oproepen tot haat.”

LEES OOK. Joodse man en vrouw achtervolgd en geslagen met zak tot omstanders tussenkomen, politie start onderzoek

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) belooft ook dat landgenoten met de dubbele nationaliteit versneld zullen worden gerepatrieerd, indien ze dat wensen. Het gaat om 13.000 mensen met een Belgisch paspoort. “We gaan bekijken met Brussels Airlines of we extra vluchten naar Israël kunnen inleggen. Tegen het weekend zou daar duidelijkheid over moeten zijn.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigde tijdens het overleg dat er dinsdagavond twee Joodse mensen werden belaagd. De daders konden met de hulp van camerabeelden geïdentificeerd worden, zei Van Quickenborne. “Dit krijgt de hoogste prioriteit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen