Archieffoto ter illustratie
AFP or licensors

Diamanten met waarde van 1,5 miljoen dollar in beslag genomen in Antwerpen, Russische zaakvoerders verdwenen

Het parket van Antwerpen voert een gerechtelijk onderzoek naar een Antwerps diamantbedrijf met Russische zaakvoerders, dat Europese sancties tegen Rusland zou hebben omzeild. Bij drie huiszoekingen werd voor 1,5 miljoen dollar (ruim 1,4 miljoen euro) aan diamanten in beslag genomen.

De firma in kwestie is volgens het parket een groothandel in ruwe diamant. Om de lopende Europese sancties te omzeilen, zou het bedrijf het grootste deel van zijn voorraad diamanten hebben versluisd naar locaties buiten de Europese Unie.

Sinds juni loopt er een gerechtelijk onderzoek naar het Antwerpse diamantbedrijf. Gisteren viel de politie binnen op drie adressen. "Tijdens de zoekingen in het diamantkwartier kon de financiƫle sectie van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen nog diamanten met een totale waarde van 1,5 miljoen dollar in beslag nemen", stelt het parket. "Intussen lijkt het erop dat de Russische zaakvoerders met de noorderzon zijn verdwenen."

De feiten zijn op dit moment gekwalificeerd als witwas en inbreuken op een Europese verordening. Ook de ondernemingsrechtbank volgt de ontwikkelingen van nabij op, aldus nog het parket, en stelde een herstructureringsexpert aan.

Meest gelezen