Dit doet zout met het eten in je kookwater: “Achteraf met zout strooien heeft niet hetzelfde effect”
Voor velen is het een gewoonte, anderen doen het nooit: zout toevoegen aan het water waarin je pasta of rijst kookt. Maar wanneer moet je het zoutvat bovenhalen? Welke meerwaarde heeft het voor je eten? En hoeveel zout moet je gebruiken? Chef Filip de Pauw van het Antwerpse restaurant Jerom legt uit.
Niet voor niets wordt de kookmethode om zout aan je kookwater toe te voegen al eeuwenlang toegepast, en zweren verschillende culturen bij het zouten van water voor de bereiding van groenten, pasta, aardappelen of rijst. Koken in gezouten water doet volgens experts effectief wonderen voor de smaak van je gerecht.
Wat doet dat zout dan?
Je hoort weleens dat je zout aan het kookwater van je pasta moet toevoegen, omdat het de gaartijd zou inkorten. De theorie daarachter is dat zout water een hoger kookpunt heeft, waardoor je pasta sneller gaar zou zijn. “Dat klopt”, bevestigt Filip. “Zout water kookt sneller. Al moet je wel behoorlijk wat zout toevoegen om het kookpunt noemenswaardig te veranderen.”
“Om het kookpunt van een liter water met 0,5°C te verhogen, zou je 58 gram zout moeten toevoegen. Dat is veel meer dan we gemiddeld gebruiken. Een snufje zout maakt niet zo heel erg veel verschil. Zout toevoegen aan je kookwater is dus niet meteen dé truc om je gerecht sneller op tafel te hebben staan.”
De chef tipt dat het vooral voor de smaak is dat je zout moet toevoegen. “Ik stel voor dat je het zelf eens uitprobeert. Je zal versteld staan”, daagt chef Filip uit. “Kook een keertje pasta of groenten in zowel gezouten als ongezouten water. Dat is een wereld van verschil. Doordat je het zout al in het begin van het kookproces gebruikt, zal je gerecht een diepere en meer gelaagde smaak hebben, omdat het zout zo diep kan doordringen. Met gezouten water is alles wel honderd keer lekkerder. En nee, enkel achteraf met zout strooien heeft niet hetzelfde effect.”
Een vuist zout in je kookpot kegelen, is natuurlijk overdreven. Maar je hebt wel meer nodig dan een mespuntje
Hoeveel (en welk) zout moet je gebruiken?
Gebruiken we een snufje zout, of eerder een half zoutvaatje? “Er bestaat de hardnekkige mythe dat je kookwater ‘zo zout moet zijn als de zee’ en Italiaanse chefs hebben het over ‘een vuist zout’ wanneer ze pasta koken. Dat is natuurlijk een klein beetje overdreven”, aldus de Pauw. “Maar het klopt wel dat je meer zout nodig hebt dan een mespuntje. De algemene regel in de kookles is: gebruik 5 tot 7 gram zout per liter water.”
Het zout mag je al toevoegen voor het water kookt. “Je zet een pot met water op het vuur en voegt meteen het zout toe. Tijdens het koken zal het zout oplossen.”
Koken doe je volgens de chef in water met gewoon keukenzout. Zonder extra toegevoegd jodium, want dat heeft een ietwat ijzerachtige smaak. “En vergeet niet om nadien je gerecht ook nog te kruiden met zowel peper als zout. Afkruiden doe je met fleur de sel oftewel zeezout. Da’s iets minder zout dan fijn keukenzout en knapperig qua textuur.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”