Ellen Burstyn (rechts) herneemt 50 jaar na ‘The Exorcist’ haar rol van Chris MacNeil in de sequel ‘The Exorcist: Believer’. Let op de verwijzing naar dochter Regan (Linda Blair) in de foto.© Sony

‘The Exorcist’ krijgt een sequel, maar is die even goed als het origineel?

Na zijn winstgevende, maar pretentieuze Halloween-trilogie breide David Gordon Green een nieuwe sequel aan The Exorcist (1973) van William Friedkin. Een vreemd staaltje van nostalgie en zelfcensuur.

De troef van David Gordon Green om horrormijlpaal The Exorcist nieuw leven in te blazen is de comeback van Ellen Burstyn (90), de moeder van bezeten Linda Blair in de originele prent. Maar zij duikt pas halverwege op in The Exorcist: Believer, de eerste film van een nieuwe trilogie. In feite begint die prent met een geheel nieuw verhaal. Twee jonge meisjes verdwijnen plots. Wanneer ze drie dagen later gevonden worden, vertonen ze vreemde gedragingen. Green begint zijn film als een thriller die weinig gemeen lijkt te hebben met de klassieker. In die eerste helft valt Believer best mee. Maar eens de regisseur de plot met The Exorcist mixt, begin je uiteraard te vergelijken. Green maakte alles veel minder eng en heeft bovendien aan zelfcensuur gedaan. Op enkele scheldwoorden na ontwijkt de demon grof taalgebruik: het gevolg van de nieuwe moraal in Hollywood. Je denkt dan met heimwee terug aan Friedkin, een filmmaker die grenzen durfde te verleggen en op visueel vlak een veel betere regisseur was dan Green. (cc)

‘The Exorcist: Believer’ speelt vanaf 11 oktober in de bioscoop. Het vervolg wordt in 2025 verwacht.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer