Regering-De Croo krijgt het vertrouwen van de Kamer

De Kamer heeft de regering van premier Alexander De Croo (Open VLD) haar vertrouwen gegeven, meerderheid tegen oppositie. 81 Kamerleden stemden vóór, 58 tegen en 2 Kamerleden hebben zich onthouden. Gisteren heeft de Kamer een kleine 12 uur lang gedebatteerd over de laatste beleidsverklaring van de Vivaldi-ploeg, die begint aan haar laatste acht maanden. Op 9 juni volgend jaar zijn er verkiezingen. 

Voorafgaand aan de stemming hebben drie oppositiepartijen nog eens toegelicht waarom ze de regering haar vertrouwen niet zouden geven. "U hebt vooral de mensen van morgen in de steek gelaten en u hebt een zeer kortzichtig beleid gevoerd", vindt Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA). "Dat legt een zware hypotheek op degene die morgen moet instaan voor e welvaart van dit land."

Ook bij Vlaams Belang blijft de kritiek luid. "Vivaldi is helemaal geen succes", concludeert fractieleider Barbara Pas. "Bij de componist Antonio Vivaldi is het succes nog postuum gekomen, maar de regering-Vivaldi moet daar met zo'n palmares zeker niet op rekenen."

Aan de linkerzijde blijft de PVDA op haar honger zitten. "Wij zijn erg teleurgesteld dat er geen enkele maatregel om de koopkracht te ondersteunen in de beleidsverklaring zit", vindt fractieleider Sofie Merckx.

Gisteren heeft de Kamer lang gedebatteerd over de State of the Union van premier De Croo: de jaarlijkse beleidsverklaring voor het komende politieke jaar.

Meest gelezen