Ga naar de inhoud

IOC schorst Russisch Olympisch Comité, nog geen duidelijkheid over Spelen in Parijs

 do 12 oktober 2023 16:14

Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft met onmiddellijke ingang een schorsing opgelegd aan het Russisch Olympisch Comité. Volgens het Uitvoerend Comité van het IOC heeft Rusland "inbreuken begaan op het olympisch charter". 

Het Russisch Olympisch Comité besliste vorige week om de regionale sportorganisaties van enkele bezette Oekraiënse gebieden onder zijn gezag te plaatsen. Het gaat over Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja. 

 

Het IOC oordeelt dat hierdoor het olympische charter, dat waakt over de territoriale integriteit van de nationale comités, geschonden is.

 

Het Russisch Olympisch Comité ontvangt door de schorsing tot nader order geen financiële steun meer en mag niet meer opereren als nationaal olympisch comité.

 

Onmiddellijke gevolgen voor eventuele deelname van Russische atleten onder neutrale vlag aan de Spelen in Parijs in 2024 en de Winterspelen van 2026 in Milaan zijn er niet. Over dat onderwerp moet het IOC de knoop nog doorhakken. 

Rusland heeft het in een reactie over een "politieke en contraproductieve" beslissing. "Het IOC heeft opnieuw een beslissing genomen die contraproductief is en duidelijk politiek gemotiveerd is", klinkt het op Telegram.

 

Een heel ander geluid komt van bij het Oekraïens Comité. Dat heeft het over "een heel belangrijke beslissing". "Sport kan niet los van politiek worden gezien wanneer een terroristisch land een genocide begaat tegen Oekraïne en atleten inzet voor propaganda."