© AFP

Finland hoopt binnen twee weken op resultaten van onderzoek naar lek in gaspijpleiding

De Finse minister van Defensie, Antti Hakkanen, hoopt binnen één à twee weken resultaten te hebben in het onderzoek naar het lek in de onderzeese gaspijpleiding tussen Finland en Estland.

“Ik hoop dat we over een week of twee over voldoende bewijs beschikken in ons onderzoek”, zei hij in de marge van een vergadering van de NAVO-ministers van Defensie in Brussel.

mts
Bron: BELGA

De Finse president Sauli Niinistö en premier Petteri Orpo zeiden eerder deze week dat de pijpleiding waarschijnlijk was beschadigd door “externe activiteiten”.

Zowel Finland als Estland hebben een onderzoek ingesteld en beide landen zijn voorlopig voorzichtig met conclusies trekken. “We moeten kalm blijven en de conclusies van het onderzoek afwachten”, zei de Estse minister van Defensie Hanno Pevskur donderdag bij zijn aankomst op het NAVO-hoofdkwartier.

Woensdag beloofde secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO een “vastberaden reactie” van het bondgenootschap als de schade aan de pijpleiding het gevolg zou blijken te zijn van een “opzettelijke aanval”.

Finland maakte in Moskou weinig vrienden door eerder dit jaar toe te treden tot de NAVO.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer