© BELGAIMAGE

België zal dan toch gestrande reizigers terughalen uit Israël

Ons land gaat dan toch gestrande reizigers uit Israël terugbrengen. Dat heeft het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) aan onze redactie bevestigd. In totaal zouden 180 landgenoten zo kunnen terugkeren naar België.

agg mts

Het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) bevestigt dat de federale regering een vlucht heeft gecharterd bij Brussels Airlines om gestrande landgenoten – mensen met hun vaste domicilie in België – uit Israël terug te halen. In totaal gaat het om zo’n 180 mensen. Dat is voor alle duidelijkheid géén evacuatievlucht, zoals bij de ontruiming van Kaboel. Er zijn nog altijd commerciële vluchten die heen en weer vliegen naar Israël. Wie wil, kan dus ook op eigen houtje naar België komen.

Alles bijeen verblijven zo’n 13.000 mensen met een Belgisch paspoort in Israël, van wie ongeveer 3.000 in de Palestijnse gebieden. Velen van hen hebben daar hun woning en vallen dus niet onder de geassisteerde vlucht. De beslissing om toch een vlucht te charteren komt als een verrassing. Tot gisteren was België niet van plan om in te grijpen, precies omdat verkeer van en naar Israël nog altijd mogelijk is. Oppositiepartij N-VA riep op om toch te beginnen repatriëren, zoals bijvoorbeeld Nederland al langer doet.

Volgens de VRT staat de repatriëringsvlucht gepland op zaterdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer