Gestel is een stiltegebied met grote percelen en dure huizen.© Joren De Weerdt

Vastgoed werd duurder in Berlaar en Nijlen: “Prijzen stijgen door vlucht uit Antwerpse rand”

Berlaar, Nijlen -

In bijna de helft van de gemeenten in de provincie Antwerpen is de huizen- én de appartementenprijs in een jaar tijd gedaald. Uitzonderingen op deze trend in onze regio zijn onder meer Berlaar, Nijlen, Puurs-Sint-Amands en Sint-Katelijne-Waver. We legden ons oor te luister in de twee eerstgenoemde gemeenten.

Chris Van Rompaey

LEES OOK. Prijzen van huizen én flats dalen in bijna helft Antwerpse gemeenten: “Andere beleggingen zijn aantrekkelijker geworden”

De gemiddelde prijs van een huis in Berlaar bedraagt 402.320 euro. Dat is 9,3% meer dan in 2022. Voor een appartement betaal je er gemiddeld 276.572 euro. Dat is 5,4% meer tegenover 2022. Burgemeester Walter Horemans (CD&V) ziet meerdere verklaringen. “Om te beginnen liepen we met onze prijzen altijd wat achter tegenover andere gemeenten. In landelijke gemeenten zoals Berlaar bleven de vastgoedprijzen eerder onder controle.”

Burgemeester Walter Horemans.© Joren De Weerdt

“Maar de jongste jaren merken we dat gemeenten rond Antwerpen steeds duurder worden. Ik denk dan onder meer aan Hove, Lier, Kontich en Boechout. Mensen die een woning of appartement zoeken, schuiven hun zoekgebied dus op richting Lier, Berlaar en Nijlen. Dat merk ik aan onze nieuwe inwoners die vaak uit de Antwerpse rand komen. Onrechtstreeks drijven die de vastgoedprijzen dus op.”

Meer appartementen nodig

“Ondanks de hoge prijzen stel ik vast dat alle woningen en appartementen steeds vlug verhuurd of verkocht zijn. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw. De vraag is dus erg hoog, wat de prijzen natuurlijk beïnvloedt. Wat tegenstanders ook mogen denken: er is behoefte aan bijkomende appartementen. Als je appartementen bijbouwt, zorg je er immers voor dat oudere inwoners hun woning kunnen verlaten en naar een appartement kunnen verhuizen. Hun woningen komen dan op de markt voor jonge gezinnen die ze kunnen renoveren.”

“Als lokaal bestuur kan je aan de stijging van de vastgoedprijzen maar één ding: bijkomende sociale woningen laten bouwen. In onze gemeente moet dat dan gebeuren door Woonschakel. Het jammere op dit vlak is de fusie tussen de sociale woonmaatschappijen die ervoor zorgde dat er gedurende twee jaar amper sociale woningen gebouwd werden. Nochtans, wanneer je in je gemeente over meer sociale woningen beschikt, komen na verhuizing ook zo weer koopwoningen vrij op de markt.”

“Ik kan tot slot nog verklappen dat in een zijstraat van de Smidstraat de komende maanden een nieuwe verkaveling met een zeventigtal woningen en appartementen gerealiseerd wordt”, besluit burgemeester Walter Horemans.

Goed bereikbare gemeente

In buurgemeente Nijlen bedraagt de gemiddelde prijs van een huis 375.538 euro. Dat is 12,7% meer dan in 2022. Voor een appartement betaal je er gemiddeld 271.007 euro. Dat is 10,1% meer tegenover 2022. Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) haalt zowat dezelfde redenen als zijn Berlaarse collega aan.

“De vastgoedprijzen rond Antwerpen liggen veel hoger dan in Nijlen. Heel wat mensen zoeken dus een appartement of woning verder weg, onder andere in Nijlen. Jaarlijks tellen wij zo’n 150 nieuwe inwoners: veel van hen komen uit de Antwerpse rand. Door onze twee treinstations is Nijlen goed bereikbaar en dat maakt van ons een aantrekkelijke gemeente om naar te verhuizen. Als lokaal bestuur kan je niet ingrijpen, denk ik. Je moet de markt laten spelen.”

www.notaris.be/vastgoedprijzen

Burgemeester Paul Verbeeck.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER