© BELGA

Boerenbond: “Eventuele RUP-vernietiging mag niet leiden tot verlies van landbouwgrond”

De beroepsorganisatie Boerenbond wil niet dat een eventuele vernietiging van het ruimtelijk uitvoeringsplan voor havenuitbreiding in Antwerpen leidt tot extra verlies van landbouwgrond. Zo werd zaterdag vernomen.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat voor de uitbreiding van de haven zorgt, staat op de helling bij de Raad van State. Als het advies van de auditeur wordt gevolgd, moet de haven een nieuw uitbreidingsplan opstellen.

De uitbreiding van de haven vereiste onder meer compensatie van natuur in landbouwgebied. Landbouwers werden onteigend, wat voor ongenoegen zorgde.

Boerenbond volgt de kwestie op de voet. “Een deel van de verworven gronden is al ingericht als natuur. Voor ons is het van groot belang dat al wat is ontnomen is aan landbouw garanties krijgt dat het voort kan dienen als compensatienatuur en dat geen nieuwe natuur moet worden ontnomen”, zegt medewerker Stijn De Roo. “Ten tweede, wat nog niet is ontnomen van de landbouw, kan opnieuw de agrarische bestemming krijgen en kan dan worden ingezaaid.”

Hij houdt ook vast aan de landbouwzones in Nieuw-Arenberg en Muggenhoek, zo’n 120 hectare groot. Die gebieden mogen door vroegere afspraken maar worden aangesneden als natuurcompensatiedoelen elders niet worden gehaald.

De Roo noemt het evenzeer opvallend dat de Raad van State de plannen op zowel linker- als rechteroever als geheel beschouwt. “Daar zat je niet met vragen voor vernietiging of schorsing en dreigt onzekerheid: wat geeft dat voor gebeurde onteigeningen? Mocht het plan vernietigd worden, dan moet zo veel mogelijk grond opnieuw de landbouwbestemming krijgen, vooraleer er duidelijkheid is over definitieve plannen. We kunnen niet aanvaarden dat men zoals in het verleden stukken laat liggen, dat er dan bepaalde natuur en vogels op komen, die dan moeten worden gecompenseerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER