Een Israëlische soldaat afgelopen zaterdag na de aanval op de stad Ashkelon.© AFP

Israëlische generaal geeft toe dat leger tekortschoot bij aanval Hamas: “We zijn onze verantwoordelijkheid niet nagekomen”

Het Israëlische leger heeft gefaald toen Hamas zaterdag Israël binnenviel. Dat heeft de stafchef van het leger, Herzi Halevi, toegegeven in zijn eerste openbare verklaring sinds het begin van de oorlog. Volgens hem zal Gaza er na de oorlog “nooit meer hetzelfde uitzien”.

mts

Het is voor het eerst sinds de bloedige aanval van Hamas op Israël van afgelopen zaterdag dat luitenant-generaal Herzi Halevi, stafchef van de Israëlische leger, de pers toesprak. “De IDF (het Israëlische leger, red.) is verantwoordelijk voor de veiligheid van het land en zijn burgers, en zaterdagochtend zijn we die verantwoordelijkheid in het gebied rond de Gazastrook niet nagekomen”, erkende Halevi. “We zullen leren, we zullen onderzoeken wat er is misgelopen, maar nu is het tijd voor oorlog.”

De legerleider zei dat het leger “een contract heeft met de burgers van Israël, waaraan we ons al vele jaren, met ups en downs, houden”. “Momenteel bevinden we ons op een dramatisch dieptepunt. Maar we zullen er alles aan doen om het contract te herstellen en de veiligheid terug te brengen”, aldus Halevi.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De kritiek op het Israëlische leger en de inlichtingendiensten klinkt luid omdat Hamas er schijnbaar eenvoudig in slaagde uit Gaza te ontsnappen en Israël binnen te vallen. Volgens berichtgeving van de Israëlische televisiezender Channel 12 hielden Halevi en andere generaals slechts enkele uren voor de Hamas-aanval een telefonisch overleg, vanwege enkele waarschuwingen en onregelmatigheden. De betrokken legerleiders besloten echter tot ’s morgens te wachten om in te grijpen. Te laat, want Hamas viel al rond zes uur ’s ochtends (plaatselijke tijd) aan.

Buurland Egypte liet eerder deze week weten dat het Israël al gewaarschuwd had dat er “iets groots” op til was, zonder te kunnen specificeren wat precies. De Israëlische premier Netanyahu ontkent echter met klem dat hij die informatie gekregen had. Een legerwoordvoerder heeft donderdag aan verslaggevers verteld dat er geen duidelijke informatie was binnen de inlichtingendiensten over een Hamas-aanval, maar gaf wel toe dat er “enkele tekenen” waren.

Over de Israëlische gijzelaars die Hamas gevangenhoudt, zei Halevi: “We zullen er alles aan doen om de gevangenen weer naar huis te brengen. De prijs van oorlog is hoog. We doden veel terroristen, veel commandanten, en vernietigen de terreurinfrastructuur die deze verschrikkelijke, brutale misdaad mogelijk maakte. Gaza zal er nooit meer hetzelfde uitzien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer