© AFP

Fans van de Rode Duivels schaffen das: stadion in Oostenrijk volledig uitverkocht dankzij 2.000 Belgische supporters

De Rode Duivels zullen vrijdag tijdens het EK-kwalificatieduel in Wenen tegen Oostenrijk op de steun van minstens 2.000 Belgische supporters kunnen rekenen. Daarmee is massaal gehoor gegeven aan een oproep die de Voetbalbond samen met fanclub 1895 had gelanceerd in het kader van de #WirSchaffenDas-campagne.

Jürgen Geril Belga

De vorige wedstrijd van de Rode Duivels in Oostenrijk, in maart 2011, was de eerste na de oprichting van de Official Belgian Fanclub 1895. Toen feestten 2.000 Belgische supporters na een 0-2 overwinning van de Belgen. Eind juli lanceerde de voetbalbond een oproep om dit aantal minstens te evenaren tijdens de komende verplaatsing naar Oostenrijk. Dat is gelukt. “De Duivels kunnen rekenen op een fanlegioen van meer dan 2.000 man (en vrouw)”, laat de Belgische Voetbalbond weten.

Daarmee is Oostenrijk-België volledig uitverkocht. Want naast de 2.000 Belgische fans zullen er ook 46.000 Oostenrijkse aanwezig zijn. Op een drie à vier uur waren alle tickets voor het Ernst Happelstadion weg. Dat gebeurt niet vaak, want dikwijls is het nationale stadion maar half gevuld.

© BELGAIMAGE

Het is ook allesbehalve een gezellige voetbaltempel. Het is oud en rond het veld ligt een atletiekpiste. De supporters zitten behoorlijk ver van het terrein. Het stadion wordt enkel gebruikt voor de nationale ploeg en concerten, maar niet voor een eersteklasser.

Oostenrijk zou eigenlijk liever in het stadion van Rapid Wien spelen dat veel moderner is, maar dat wordt niet toegestaan door die club. Het Ernst Happelstadion verbouwen ligt moeilijk, want het dak is beschermde architectuur.