Kluizenaar die midden in afvalberg woonde na 4 jaar verhuisd naar Wallonië: “Belangrijk dat hij eindelijk vertrokken is”

De kluizenaar die al vier jaar onder brug woont in Spiere is eindelijk vertrokken.© bdw

Spiere-Helkijn -

De kluizenaar van Spiere heeft zijn stekje aan de brugpijler langs het Spierekanaal verlaten. Vier jaar lang verbleef hij er illegaal op een stuk grond van de Vlaamse Waterweg en zorgde vooral het laatste jaar voor behoorlijk wat ergernis en overlast. “Hij is uit eigen beweging vertrokken.”

Bas De Wilde

Zes maanden geleden werd een akkoord bereikt tijdens een verzoeningsvergadering bij de vrederechter tussen André H. (78), de gemeente en de Vlaamse Waterweg. Hij gaf toe om tegen 31 augustus de plek onder de brugpijler te verlaten, in ruil zou de gemeente zijn papierwerk in orde maken zodat hij een pensioen kon trekken.

André H. heeft echter nooit veel aanstalten gemaakt om zijn belofte waar te maken. Integendeel, na het akkoord dat in februari 2023 werd gesloten, kwam een tweede caravan terecht onder de brugpijler en begon het afval zich weer langzaam aan op te hopen.

LEES OOK. André (78) leeft al vier jaar midden in afvalberg: “Beneden elke menselijke waardigheid”

“Wij zijn ons deel van het akkoord nagekomen door zijn papieren in orde te maken zodat hij een pensioen kon trekken”, reageerde schepen van Sociale Zaken Willy Glorieux begin september. “Jammer dat hij zijn deel van de overeenkomst niet na kwam. Zeker als je beseft dat hij nog een eigendom heeft in Brasmènil, deelgemeente van Peruwelz.” (lees verder onder de foto)

Kluizenaar André is vertrokken uit Spiere.© Bas De Wilde

Dinsdag liet André H. eindelijk één van zijn twee caravans die er stonden, wegslepen en sindsdien is er geen spoor meer van hem te bekennen. Ondertussen zou hij een nieuwe standplaats gevonden hebben, net over de taalgrens ergens in Wallonië. “We waren van plan een gerechtsdeurwaarder te sturen om hem te dwingen te vertrekken. Maar begin deze week hebben we een laatste goed gesprek gehad en is hij uit eigen beweging weg gegaan”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

“Maar waar hij nu precies staat, weten we niet echt. Belangrijk is dat hij vertrokken is. De voorbije dagen hebben we opdracht gegeven om de rommel op de site terug op te ruimen. Onder meer zijn oudste caravan die ondertussen onbewoonbaar is geworden en niet verplaatst kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen