Websites van premier De Croo, Senaat en Belgische Monarchie aangevallen door Russische hackers

Meerdere websites van Belgische instellingen zijn donderdagnamiddag het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Onder meer de sites van de Belgische Monarchie, van de premier en de Senaat zijn onbereikbaar. De hackers nemen naar eigen zeggen wraak voor de bijkomende steun die ons land aan Oekraïne beloofde.

tg

Wie sinds donderdagnamiddag de websites van de Senaat, van de Monarchie of premier De Croo wil raadplegen, kreeg een boodschap te lezen in het Engels. Daarin werd verwezen naar de Belgische steun aan Oekraïne en de belofte om in 2025 F-16’s te leveren.

“We komen naar België om de Rusland-hatende sites te vernietigen”, luidde het. Ook de aankondiging dat België 1,7 miljard euro “aan de Oekraïense neonazi’s” geeft, leidde tot de wraakactie die uitgevoerd werd door NoName057.

Eerder op de dag lanceerden ze ook al cyberaanvallen op onder meer Duitse en Roemeense instellingen.

Wie er achter zit, is voorlopig onbekend.

DDOS-cyberaanval (distributed-denial-of-service). Onder meer de sites van het Koninklijk Paleis, van de premier en de Senaat waren tijdelijk niet bereikbaar.

Volgens het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), dat in de voormiddag een nakende aanval ontdekte, gaat het om een zogenaamde DDOS-cyberaanval.

Het CCB kon de betrokken diensten waarschuwen. Zo kon de Kanselarij van de premier de nodige maatregelen treffen om ernstige hinder te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer