VRT NWS sprak met Israëlische vrouw van wie zes familieleden gegijzeld zijn: "Onze leiders hebben ons in de steek gelaten"

VRT NWS sprak met de Israëlische Yifat Zailer, ze heeft zes familieleden die ontvoerd zijn door Hamas. "De beelden en de verhalen die naar buiten komen zijn zeer hard om te zien en te horen", vertelt ze aan VRT-journalist Jens Franssen in Tel Aviv. Naast haar familieleden zijn nog bijna 150 gijzelaars in handen van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas.

Yifat Zailer, een vrouw van 37 uit Tel Aviv, is in het ongewisse over het lot van zes familieleden. Haar nicht Shiri Bivas werd zaterdagochtend door militanten van Hamas ontvoerd, samen met haar twee jonge kinderen van 9 maanden en 3 jaar, haar echtgenoot en haar ouders, late zestigers met gezondheidsproblemen. 

BEKIJK - Yifat Zailer doet haar verhaal bij Jens Franssen in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Zaterdagochtend verloor de vrouw het contact met haar familieleden, die woonden in de kibboets (joodse leefgemeenschap, red.) Nir Oz, op twee kilometer van de Gazastrook. Toen ze hen niet meer kon bereiken, speurde ze de sociale media af in de hoop daar een spoor van hen te vinden.

"We hebben mijn nicht gezien op een foto op het internet", vertelt ze aan Jens Franssen. "Ze houdt haar kinderen vast in een deken. Van haar man of ouders wisten we dan nog niets. Toen het leger in de kibboets is binnengekomen, zijn hun lichamen niet gevonden."

Zailer gaat er dus van uit dat ook zij door Hamas worden vastgehouden in Gaza. De echtgenoot van haar nicht is intussen ook gezien op een foto. "Zijn dichte familie heeft een foto gekregen waarop hij te zien is op een motorfiets, met een hoofdwonde."

"De beelden en de verhalen die naar buiten komen zijn zeer hard om te zien en te horen", vertelt ze emotioneel. "Wat ze vonden binnen in de huizen: kinderen, hele families zijn gemarteld, misbruikt, vermoord. Een vrijwilliger die de lichamen ophaalt om ze te begraven, zegt dat hij voor de eerste keer in zijn leven huilende lichamen heeft gezien: doden bij wie je de tranen op het gezicht ziet."

"De mensen aan de top van het land hebben ons in de steek gelaten"

Hoop houden is moeilijk, zegt Zailer. "Ik weet niet wat onze regering aan het doen is. Ik geloof dat ons leger en onze inlichtingendiensten alles doen wat ze kunnen, maar de mensen aan de top van het land, die hebben ons in de steek gelaten. Ik ben zeer kwaad."  

Franssen merkte de voorbije dagen dat de toon bij de Israëlische bevolking erg verhard is, maar Zailer wil geen oorlog tegen de burgerbevolking van Gaza. "Israël en het Midden-Oosten zullen niet hetzelfde zijn hierna", zegt ze. "Deze oorlog is tegen Hamas, niet tegen de Palestijnse bevolking."

"Deze oorlog is niet tegen de onschuldige mensen in Gaza, maar tegen fanatieke organisaties", gaat ze voort. "Gaza was anders vóór Hamas. Mijn familie zijn mensen die vrede willen. Ze zouden geen vlieg kwaad doen. Ze hopen al 30 jaar op vrede. Het zijn geen militairen, ze zijn onschuldige burgers."

Meest gelezen