Herne herdenkt minder bekende Boerenkrijg: "300 doden bij slag aan Kartuizerklooster"

In Herne herdenken ze dat de Boerenkrijg 225 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Een opstand van de Zuidelijke Nederlanden tegen de Franse bezetter. Veel jonge boeren kwamen in opstand tegen de Fransen. Bij de slag in Herne overleden 300 opstandelingen, zogenaamde Brigands.

De Boerenkrijg is wat minder bekend dan bijvoorbeeld de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Dankzij Het Verhaal van Vlaanderen is de Boerenkrijg nog eens uitgelegd op televisie. "In Herne krijg je zaterdag de hele uitleg tijdens een academische zitting", vertelt Liesbeth Van Dormaal van de organisatie. "Als ik tegen mijn vrienden vertel wat we hier gaan herdenken dan weten ze eigenlijk niet waarover het gaat. Kort samengevat was het een opstand van de mensen van hier, vooral boerenjongens, tegen de Franse bezetter omdat ze verplicht naar het Franse leger moesten en omdat de Fransen de religie wilden onderdrukken en de kloosters en abdijen wilden sluiten."

© VRT

"Aan het Kartuizerklooster in Herne sneuvelden verzetsleider Jan-Baptist Eeckhoudt samen met 300 Brigands, boerenjongens. Het was een hevige, bloederige en korte strijd. Er is een expo voorzien en we gaan zaterdag een vredesboom planten. Zondag zullen mensen de tijd van toen uitbeelden in een re-enactment, dat ook interactief zal zijn." aldus Liesbeth Vandormaal. "Dan kan je ontdekken wat hier 225 jaar geleden is gebeurd."

Meest gelezen