© 2023 Bill Clark

Europese Commissie roept Elon Musk op het matje voor desinformatie over Israëlisch-Palestijns conflict op X

De Europese Commissie wil dat het sociale medium X zich verantwoordt voor diens aanpak van desinformatie en illegale content. De Commissie heeft daarvoor een formeel verzoek ingediend. Eerder waarschuwde het ook Meta al voor fake news over het Israëlisch-Palestijns conflict op Instagram en Facebook.

Dinsdag publiceerde Thierry Breton, de Eurocommissaris voor de Interne Markt, al een brief op X (het vroegere Twitter). Daarin hekelde hij dat het socialemediakanaal gebruikt wordt om "illegale inhoud en desinformatie" te verspreiden over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij vroeg topman Elon Musk om snel maatregelen te nemen en binnen de 24 uur te antwoorden.

Digital Services Act

De Europese Commissie gaat nu een stap verder en heeft een formeel verzoek voor informatie ingediend op grond van de Digital Services Act. Dat is een Europese wet die strenge regels oplegt aan grote internetbedrijven rond onder meer privacy, desinformatie en online haatspraak. De wet moet Europese burgers beter beschermen tegen digitaal misbruik.

X heeft nu tot 31 oktober de tijd om aan te geven wat het precies doet om fake news, haatspraak en illegale berichten tegen te gaan. Op basis van de antwoorden die de Europese Commissie ontvangt, zal ze bekijken welke volgende stappen ze zet.

"Ze kan monsterboetes heffen", weet VRT NWS-journalist Bram Vandeputte. "In het verleden zijn andere grote technologiebedrijven op die manier al bestraft geweest. Die nieuwe Europese wetgeving (de Digital Services Act, red.) heeft het kader uitgebreid om desinformatie die niet voldoende wordt aangepakt, te bestraffen."

BEKIJK - "Het gaat bijvoorbeeld om filmpjes van Hamas, een terreurbeweging volgens de EU, die X offline moet halen", vertelt Bram Vandeputte in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Verdediging X

Nochtans liet X-topvrouw Linda Yaccarino eerder vandaag weten dat het sociale netwerk al honderden Hamas-accounts en tienduizenden berichten gelinkt aan het conflict tussen Israël en Hamas "heeft geschrapt of gesignaleerd". 

"Er is op X geen plaats voor terroristische organisaties of gewelddadige extremistische groeperingen. We zetten onze acties voort om zulke accounts in real time te verwijderen", liet ze weten. Yaccarino zegt dat hiervoor zelfs een aparte werkgroep werd opgericht.

X niet alleen

X is niet het enige platform dat al op de vingers werd getikt door de Europese Commissie. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, kreeg deze week een berisping, net als TikTok-baas Shou Zi Chew.

Meest gelezen