Jonas Roosens

Erica Caluwaerts blijft aan als schepen in Antwerpen, Open VLD staat buiten coalitie

In Antwerpen kan Erica Caluwaerts van het stadsbestuur aanblijven als schepen, mét haar bevoegdheden, nadat ze eerder deze week uit Open VLD stapte. Open VLD zegt dat de partij er nu "de facto buiten de coalitie" staat. "Als onze partij niet aan tafel zit, en niet deelneemt aan de beslissingen kan men niet van ons verwachten dat wij die beslissingen verder zullen ondersteunen of verdedigen", stelt de lokale partijafdeling in een mededeling.

Nadat Erica Caluwaerts eerder deze week uit de partij was gestapt, had Open VLD haar gevraagd om haar schepenmandaat aan de partij terug te geven. Maar daar ging zij niet op in: ze besliste om schepen te blijven, maar dan als onafhankelijke.

Vervolgens werd de bal in het kamp van coalitiepartners N-VA en Vooruit gelegd, al erkende lokaal Open VLD-voorzitter Fons Borginon wel dat Caluwaerts afzetten als schepen "niet evident" zou zijn.

"Een motie tot vervanging van de schepen bleek niet meer mogelijk", zegt Borginon nu. "N-VA en Vooruit hebben laten weten dat zij ook de bevoegdheden van de onafhankelijke schepen intact laten. Dit wil zeggen dat wij als derde partij in de coalitie niet langer aan tafel zitten in het college."

De facto buiten coalitie

Open VLD zal zich nu verder beraden over de situatie, maar lijkt niet van plan de beslissingen van het schepencollege sowieso te blijven steunen.

"Het is vandaag duidelijk dat Open VLD door deze wending de facto buiten de stedelijke coalitie in Antwerpen staat", zegt Borginon.

Als Open VLD uit de meerderheid stapt, hebben N-VA en Vooruit nog een krappe meerderheid in de Antwerpse gemeenteraad met 30 van de 55 zetels. Open VLD had maar 2 zetels. 

 "Open VLD Antwerpen zal zich zoals steeds als verantwoordelijke partij gedragen in de gemeenteraad en meewerken aan het verder verbeteren van de stad. Onze standpunten in de gemeenteraad zullen dit ook reflecteren."

Het vertrek van Caluwaerts, na interne twisten, noemt Borginon tot slot wel "een opportuniteit om verder in te zetten op vernieuwing" binnen de partij. "Er staat een nieuwe generatie liberalen klaar in Antwerpen naast de meer ervaren militanten", meent hij. "Samen zullen zij de partij verder vorm geven."

Woelig verleden

De intrede van Caluwaerts in het Antwerpse schepencollege liep destijds alles behalve vlot. In december 2021 legde ze de eed af als opvolger van Claude Marinower die met pensioen ging. Maar Open VLD wilde ook Willem-Frederik Schiltz naar het college sturen.

Volgens de partij was na de verkiezingen overeengekomen dat Open VLD een tweede schepen zou krijgen na 3 jaar, en dat Vooruit het dan met een schepen minder zou doen.

Maar de naam van Schiltz stond niet op de voordrachtsakte die na de verkiezingen was opgesteld. Het stadsbestuur wilde er dus niet op ingaan. Caluwaerts ging daarin mee en deed afstand van de mandaten die bij dat tweede schepenambt hoorden. Daarmee veroorzaakte ze al heel wat wrevel binnen de Antwerpse afdeling van Open VLD.

Meest gelezen