Erik vond plots vier militairen in zijn tuin.© Erik Callebaut

Erik treft plots vier militairen aan in zijn tuin : “Ze kampeerden er en hadden zware wapens bij”

Willebroek -

Erik Callebaut uit de Tisseltsesteenweg in Willebroek geloofde woensdagnamiddag zijn ogen niet toen hij thuiskwam. De man vond plots vier militairen die zich comfortabel hadden genesteld in zijn tuin. De onverwachte bezoekers spraken geen Nederlands en hadden weinig haast om te vertrekken. “Plots zitten er vier onbekenden met wapens in je tuin. Dat was wel even schrikken”, zegt Erik. Donderdag kreeg hij excuses van de kapitein van Defensie.

Lies De Boeck

Thuiskomen van je werk en vier militairen vinden in je tuin? Het overkwam Erik Callebaut uit Willebroek. “Ik kwam thuis en ging zoals gewoonlijk achteraan in de tuin mijn hond uitlaten. Op dat moment kon ik even niet geloven wat ik zag. Vier militairen met zware wapens zaten rustig in mijn tuin te kamperen”, vertelt Erik.

Vanaf wanneer de militairen er juist zaten weet Erik niet. “De avond ervoor was het al vrij donker en ook in de ochtend was het nog donker. Ik ben toen ook niet op de plek geweest waar de militairen zaten. Dat ze hier al langer zaten was wel duidelijk, want ze hadden al een waslijntje gespannen om hun kledij te drogen.”

De vier mannen waren eerst niet van plan te vertrekken, maar uiteindelijk beslisten ze om rustig de tuin te verlaten.© Erik Callebaut

Anderstalige militairen

De militairen kwamen vermoedelijk langs achter de tuin binnen, want daar is het poortje stukgemaakt en een draad losgekomen. “Ik heb de mannen vriendelijk gevraagd om mijn terrein te verlaten, maar daar kwam geen reactie op. Achteraf bleek dat de militairen geen Nederlands begrepen, dus sprak ik ze later aan in het Frans. Ook dat hielp niet”, vult Erik verder aan.

Na enkele pogingen om de militairen vriendelijk te verzoeken om te vertrekken, besloot Callebaut de politie te bellen. “Ik moest meteen duidelijk maken dat het niet om een grap ging. Het is natuurlijk ook een vreemd telefoontje, maar ze gingen de zaak nakijken.”

Uiteindelijk is tussenkomst van de politie niet nodig geweest, want de vier militairen beslisten toch maar om zelf te vertrekken. “Achteraf kreeg ik te horen van de politie dat er trainingen aan de gang zijn in onze regio.”

De militairen hadden zware wapens bij, maar er werd geen munitie gebruikt.© Erik Callebaut

Trainingen

Inwoners uit Londerzeel en Merchtem werden eerder al gewaarschuwd dat er hier en daar een paar militairen zouden kunnen opduiken, maar die informatie had Erik niet meegekregen. “Uiteindelijk ging het over een oefening in onze naburige gemeenten”, klinkt het.

De militairen kregen op voorhand een briefing. Ze mochten geen munitie gebruiken en privéterrein mocht niet betreden worden. Om een onduidelijke reden kwamen de militairen toch op een privé-eigendom terecht. Gelukkig weet Erik nu wel waarom de vier mannen in zijn tuin zaten.

Vrijdagochtend kreeg Callebaut opnieuw bezoek, maar deze keer van de Defensie zelf. “Ik kreeg persoonlijke excuses van de kapitein van Defensie. Hij heeft me uitgelegd wat er aan de hand was en de militairen opnieuw gebriefd”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer