Inktpatronen, oortjes en lampjes: Bijna helft van de Belgen gooit klein elektrisch afval in de vuilnisbak (terwijl dat niet mag)

4 op de 10 Belgen gooien wel eens kleine elektrische of elektronische spullen in de vuilnisbak in plaats van ze naar het containerpark of een inzamelpunt te brengen. Dat blijkt uit een bevraging van Recupel, de vzw die de inzameling van elektronica organiseert in ons land. Het gaat vooral om inktpatronen voor de printer, oortjes en fietslampjes.

Een ongebruikte of kapotte wasmachine, koelkast, microgolf of televisie brengen we naar het recyclagepark, de kringloopwinkel of laten we achter bij de leverancier van ons nieuw toestel. Maar klein elektro durft thuis blijven rondslingeren of belandt zelfs gewoon in de vuilnisbak.

Uit een bevraging van Recupel bij 1.000 Belgen blijkt dat 43 procent van de mensen wel eens kleine elektrische of elektronische spullen in de vuilnisbak gooit. Het gaat dan vooral om inktpatronen, oortjes, fietslampjes en kerstverlichting.

"Mensen beseffen vaak niet dat ook die kleine spullen elektrisch of elektronisch afval zijn dat je kan recycleren en waar je nieuwe producten van kan maken", zegt woordvoerder Stijn Ombelets van Recupel. 

"Uit ons onderzoek blijkt ook dat de helft van de mensen nog altijd denkt dat het restafval na ophaling gesorteerd wordt. Dat is natuurlijk niet zo, dat belandt gewoon in de verbrandingsoven."

"Dus als je wil dat je spullen gerecycleerd worden, breng ze dan naar het containerpark, de Kringwinkel (als ze nog werken) of naar een inzamelpunt van Recupel. Nieuw sinds vorig jaar is dat als Bpost bij je thuis een pakje levert, je dan gratis afgedankt kleine elektro kan meegeven in een doos." Lees hier de voorwaarden.

Top 10 van klein elektro dat af en toe eens bij het restafval belandt:

  1. Inktcartridge voor een printer: 29%
  2. (Draadloze) oortjes of hoofdtelefoon: 24%
  3. Fietslichtjes: 19%
  4. Kerstverlichting: 19%
  5. Zaklamp: 17%
  6. (Identiteits)kaartlezer: 16%
  7. Afstandsbediening: 14%
  8. (Draadloze) computermuis: 14%
  9. Oplader: 14%
  10. Speelgoed: 14%

1 op de 5 bevraagde Belgen denkt dat een klein beetje elektro fout sorteren geen kwaad kan. "Maar alles bij elkaar gaat het over ongeveer 15.000 ton dat op die manier niet kan worden gerecycleerd, dat zijn 10.000 auto's aan gewicht", zegt Ombelets. "Het is dus echt wel de moeite om met ons allen een extra inspanning te doen."

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt nog dat er wereldwijd elk jaar 9,5 miljard euro aan grondstoffen verloren gaat door afgedankte elektronische apparaten niet op de juiste manier in te zamelen en thuis te laten rondslingeren.

In Europa wordt 55 procent van het elektrisch en elektronisch afval gerecycleerd, maar wereldwijd is dat gemiddeld maar iets meer dan 17 procent. In delen van Zuid-Amerika, Azië en Afrika daalt het recyclingpercentage tot bijna nul, meestal door een gebrek aan inzamelpunten.

Meest gelezen