2023 John Shearer

Concertfilm van Taylor Swift vanaf nu in de bioscoop: hoe de Amerikaanse popster na de muziekwereld nu ook het witte doek verovert 

Vanaf vandaag is de concertfilm "The eras tour" van popster Taylor Swift in cinemazalen wereldwijd te zien. In voorverkoop werd al voor ruim 100 miljoen dollar aan tickets verkocht. De traditionele filmstudio's stellen zelfs films uit, omdat ze concurrentie van Swift vrezen. Of hoe de wereldster na de muziekwereld nu ook de filmwereld op zijn grondvesten doet daveren. 

Taylor Swift reist de komende maanden verder de wereld rond met haar "The eras tour". Alle concerten zijn intussen hopeloos uitverkocht. Maar fans die geen ticket konden bemachtigen, of die al een voorproefje willen van wat hen te wachten staat, kunnen wel al terecht in de bioscoop. Want vanaf vandaag speelt haar concertfilm "The eras tour" in de zalen. Bijzonder, want de Amerikaanse popster heeft nog zo'n tachtigtal concerten van diezelfde tour op de agenda staan. 

Ook bij ons zal de concertfilm vier weekends lang te zien zijn. Zo komt de superster, die België overslaat tijdens haar tournee, toch een beetje naar ons land. 

Kassa kassa

De concertfilm is nu al een succes aan de kassa. De eerste dag van de voorverkoop bracht al meer dan 37 miljoen dollar in het laatje, een absoluut record volgens "AMC Theatres", de bioscoopketen die de film zal uitbrengen. In totaal bracht de ticketverkoop wereldwijd intussen al meer dan 100 miljoen dollar op. 

Ook bij ons loopt de voorverkoop vlot. Er werden al zo'n 8.600 tickets verkocht, wat volgens Kinepolis, die de concertfilm in België zal uitbrengen, overeenkomt met de voorverkoop voor een grote Amerikaanse blockbuster.

En zo zou “The eras tour” wel eens voor een van de beste openingsweekends van het jaar kunnen zorgen. Al moet het daarvoor wel eerst "Barbie" verslaan, dat met zo'n 337 miljoen euro tijdens het openingsweekend een nieuw wereldwijd record neerzette.

Of “The eras tour” het uiteindelijk even goed zal doen, valt af te wachten. De film wordt slechts in een beperkt aantal zalen uitgebracht, en zal ook maar enkele weken te zien zijn. Maar de impact van de concertfilm werd op voorhand al zo groot geschat, dat sommige films een andere releasedatum kregen. Zo kondigde de Amerikaanse filmproducent Jason Blum op X, het vroegere Twitter, aan dat zijn film "The exorcist: believer" een week eerder in de zalen komt dan gepland.

Opmerkelijk is ook dat de opnames plaatsvonden tijdens de stakingsacties van de WGA en de SAG-AFTRA, de vakbonden van Hollywoodscenaristen en -acteurs, eerder dit jaar. Ongeveer 11.500 scenaristen en 160.000 acteurs legden toen het werk neer, waardoor heel wat opnames van films en series vertraging opliepen.

Taylor Swift daarentegen kreeg wél de toelating om door te gaan met de opnames, omdat ze zich gehouden zou hebben aan alle eisen van de vakbonden. En dat was een slag in het gezicht van de grote filmstudio's, die geen gehoor wilden geven aan de eisen van vakbonden. 

Productie in eigen handen

Taylor Swift en haar team hielden het proces rond de film volledig zelf in handen. Ze stapten niet naar een studio of een streamingdienst om de film uit te brengen, maar klopten direct aan bij de bioscopen. En dat was opnieuw tegen de zin van de grote studio's, die traditioneel gezien de distributie van films in handen nemen. Zij zouden zelfs niet eens op de hoogte zijn geweest van de plannen van team Swift. 

Ook financieel zal die stap haar geen windeieren leggen. Door rechtstreeks samen te werken met bioscoopketens, zou Swift volgens het Amerikaanse magazine Variety zo'n 57 procent van de opbrengst rechtstreeks op haar rekening zien verschijnen.

Maketingmachine Swift

Dat Taylor Swift en haar team alles in eigen handen hielden, mag niemand verbazen. De popster staat er intussen om bekend heel nauw betrokken te zijn bij alles wat er met haar en haar muziek gebeurt. 

In 2019 werden de rechten op de originele opnames ("masters") van haar eerste zes albums buiten haar wil verkocht aan muziekmagnaat Scott "Scooter" Braun, en later aan een privé-investeringsfonds. Swift besloot na een lange juridische strijd dan maar om de albums volledig opnieuw op te nemen. 

Die heropnames, die ze telkens "Taylor’s version" noemt, blijken ook commercieel een enorm succes te zijn. Door aan elke heruitgave nieuwe bonusnummers toe te voegen (de “vault tracks”, of nummers uit haar kluis) creëert Swift opnieuw aandacht voor de albums. De albums spreken ook haar oudere fans aan, die vaak tieners waren toen de originele versies verschenen. 

En zo blijft de marketingmachine rond Swift maar doorgaan, en blijft de Amerikaanse zangeres doen waar ze, naast muziek maken, goed in is: hype creëren.

De revival van de concertfilm?

Dat een concertfilm zo’n succes boekt, is vrij uitzonderlijk. Concertfilms kennen in de bioscoop maar zelden succes, en verschijnen de laatste jaren meestal rechtstreeks op de streamingdiensten. Dat was ook het geval met Swift’s vorige concertfilm “Reputation”. 

De laatste keer dat een concertfilm het goed deed in de zalen, is intussen al meer dan 10 jaar geleden. Justin Bieber scoorde in 2011 een hit met de film van zijn “Never say never”-tournee, die in totaal zo’n 99 miljoen dollar opbracht. Met dan 100 miljoen dollar in voorverkoop mag Taylor Swift dus nu al, nog voor de film is verschenen, het record voor best scorende concertfilm ooit op haar naam schrijven. 

Beyoncé was gisteren ook van de partij op de première van "The eras tour"
2023 John Shearer

Vorige week kondigde Beyoncé, in navolging van Taylor Swift, aan dat “Renaissance: a film by Beyoncé”, een documentaire over haar gelijknamige wereldtournee, in de december op het witte doek zal verschijnen. Net zoals Swift werkte Queen B daarvoor rechtstreeks samen met de bioscoopketens, en slaat ook zij de grote filmstudio’s en streamingsdiensten over. 

Wie geen ticket kon bemachtigen voor “The eras tour”, en Taylor Swift in de bioscoop aan het werk wil zien, moet snel zijn. De concertfilm is slechts vier weekends in de zalen te zien. Fans die nog steeds geen genoeg hebben van de Amerikaanse popster kunnen over twee weken opnieuw hun hart ophalen, dan brengt Swift “1989 (Taylor’s Version)” uit. 

Meest gelezen