Zoersel start met sterrenregister voor stilgeboren kindjes: "Erkenning kan ongeacht de duur van de zwangerschap belangrijk zijn"

De gemeente Zoersel start met een register voor stilgeboren kindjes. Bij wet mag een sterrenkindje pas geregistreerd worden na 140 dagen zwangerschap. Maar de gemeente wil dat - net zoals onder meer in Oostende, Brugge en Gent - mogelijk maken voor alle stilgeboren kindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap. Vanaf 1 november kunnen inwoners van Zoersel hun kindje registreren.

Vanaf 1 november kunnen ook in Zoersel ouders van een stilgeboren kindje, ongeacht de duur van de zwangerschap, het sterrenkind registreren in een register. Dat kon onder meer al in Brugge, Oostende en Gent. 

De wet voorziet op dit moment enkel een registratie in het overlijdensregister vanaf 140 dagen zwangerschap. "We weten dat voor veel ouders die erkenning, ongeacht de duur van de zwangerschap, heel belangrijk kan zijn en ook helend kan werken. We geven met ons sterrenregister een reikende hand in het verwerken van hun verlies", zegt Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor welzijn.

Ouders krijgen ook een zakje met bloemenzaadjes die ze kunnen zaaien als herinnering
Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor welzijn

De aangifte is niet verplicht en heeft ook geen juridische gevolgen, maar is louter symbolisch. "Het is een heel intieme en persoonlijke keuze van ouders of ze dat wel of niet doen. Oostende is daar bijvoorbeeld mee begonnen en daar zijn er heel wat ouders die dat doen. Dat bewijst dat het een belangrijke stap is in het rouwproces. Als we hen op die manier kunnen helpen, waarom zouden we dat dan niet doen", zegt Schryvers.

Alle inwoners van Zoersel die op eender welk moment een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte verloren hebben, kunnen hem of haar vanaf 1 november registeren. "Ouders kunnen dat heel eenvoudig doen. Dat kan online of via een afspraak met onze dienst burgerzaken. Ouders krijgen nadien ook een attest van de registratie en een zakje met bloemenzaadjes die ze kunnen zaaien als herinnering", aldus de schepen.

Meest gelezen