Na ontruiming is station Antwerpen-Centraal weer vrijgegeven: eigenaar verdachte koffers verhoord

Het station Antwerpen-Centraal werd vrijdagochtend volledig ontruimd na de vondst van twee achtergelaten koffers. Rond 11 uur werd het gebouw weer vrijgegeven. Het bleek om vals alarm te gaan.

Dario Van Fleteren

‘Ondanks de verdachte omstandigheden waarin de valiezen achtergelaten zijn, was het vals alarm’, stelt de politie op X, het voormalige Twitter. Volgens Wouter Bruyns, de woordvoerder van de politie, waren de koffers gevuld met kledij.

Na de vondst nam de politie geen risico. Alle ingangen van het station werden afgesloten en de politie vroeg om de omgeving van het station te vermijden. Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse om de koffers te onderzoeken die aan de kant van het Mediaplein stonden. Ook die omgeving werd afgesloten.

Hinder

De interventie leidde tot grote problemen op het spoornet. Er mochten een paar uur geen treinen aankomen in Antwerpen-Centraal, en de NMBS waarschuwde voor belangrijke vertragingen en afschaffingen. Treinen die Antwerpen-Centraal niet als eindbestemming hadden, maar eronderdoor reden, werden volgens Infrabel in de mate van het mogelijke omgeleid langs het oude traject rond de stad – voor er tunnels waren onder Antwerpen-Centraal. Dat leverde heel wat vertraging op.

Behalve de omleidingen en vertragingen voor treinen die al onderweg waren, werden ook heel wat treinen richting Antwerpen afgeschaft.

Ook het premetrostation Diamant, onder het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal, werd ontruimd. Tramlijnen 2, 6, 9 en 15 werden omgeleid.

De zoo van Antwerpen hield wel de deuren open. De directie kreeg daarvoor toestemming van de Antwerpse politie omdat de ingang van de zoo aan het Astridplein niet binnen de veiligheidszone viel.