Na ochtend van chaos is station Antwerpen-Centraal vrijgegeven: eigenaar van verdachte koffers wordt verhoord

Vrijdagochtend werd het centraal station van Antwerpen ontruimd nadat er twee achtergelaten valiezen werden gevonden. Na analyse van ontmijningsdienst DOVO werd het station uiteindelijk rond 11 uur weer vrijgegeven. De eigenaar van de koffers wordt verhoord, treinverkeer wordt pas om 12 uur hervat.

Laurence Torck

Omstreeks 8 uur vanochtend liet de politie van Antwerpen via X weten dat alle ingangen van het station afgesloten werden en het gebouw ontruimd werd. “Gelieve de omgeving te vermijden. We checken er een verdacht pakket”, klonk het. Er werd een veiligheidszone ingesteld rond de stationsingang. En ook het Mediaplein, achteraan het station, werd afgesloten.

Ook de NMBS deelde een bericht op X, waarin het aangaf dat er “door een tussenkomst van de ordediensten” hinder kon zijn in Antwerpen centraal. “Vanaf 8 uur kregen we de melding dat op geen enkele verdieping van het stationsgebouw nog een trein kan stoppen of vertrekken. Het treinverkeer is daar nu volledig onderbroken”, zei Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS vrijdagochtend.

Antwerpen-Berchem werd als eindstation gebruikt voor de meeste treinen, wat voor filevorming zorgde. Treinen die niet in het centraal-station moesten stoppen, maar erdoor moesten rijden, werden omgeleid langs het oude traject rond te stad. Wat opnieuw voor veel vertraging zorgde.

Hoewel het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal weer door de politie is vrijgegeven, zal het treinverkeer er toch pas om 12 uur echt kunnen hervatten. Dat laat spoorwegmaatschappij NMBS weten. “Ook ons personeel heeft het gebouw moeten verlaten”, geeft woordvoerder Dimitri Temmerman aan. “Het zal nog even duren voor iedereen weer op zijn werkplek zit.”

Volgens Temmerman is heel wat personeel tijdens het afsluiten van Antwerpen-Centraal naar Antwerpen-Berchem getrokken om daar bij te springen en reizigers te helpen. Nu moeten die medewerkers dus de omgekeerde beweging maken. Ook heel wat treinen werden afgeleid en zullen er nog even over doen om weer tot in Antwerpen-Centraal te geraken.

(Lees verder onder de foto’s)

Ook het Mediaplein, achteraan het station, werd afgesloten.© Leyla Leysen

Ook het premetrostation Diamant onder het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal werd mee ontruimd. Tramlijnen 2, 6, 9, en 15 moesten daarom worden afgeleid. De trams volgden noodgedwongen een ander traject vanaf Harmonie.

Het premetrostation Astrid, onder het Astridplein vlak bij Antwerpen-Centraal, werd niet ontruimd. Waardoor er wel nog tramverkeer mogelijk was tussen de binnenstad en Linkeroever.

De zoo van Antwerpen kon vrijdagochtend wel gewoon de deuren openen. Dat bevestigt de directie, die daarvoor toestemming kreeg van de politie. De ingang van de Zoo aan het Astridplein valt niet binnen de afgebakende veiligheidszone.

Twee valiezen

Enkele uren later maakte de politie het nieuws bekend dat het verdacht pakket twee achtergelaten valiezen waren. DOVO kwam ter plaatse om de valiezen te analyseren. “Ondanks de verdachte omstandigheden waarin ze achtergelaten zijn, was het vals alarm”, schreef de politie om 11 uur op X. Het station kon vervolgens ook vrijgegeven worden.

De eigenaar van de twee achtergelaten koffers wordt verhoord over het incident. Dat bevestigt de lokale politie. Uit het verhoor zal moeten blijken of het gaat om een onschuldige vergetelheid, dan wel of het achterlaten om een bepaalde reden gebeurde.

(Lees verder onder het bericht)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het stationsgebouw ligt pal naast de Joodse wijk in Antwerpen, waar deze week extra waakzaamheid geldt vanwege de escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Er is vandaag ook nog extra waakzaamheid in de Antwerpse Diamantwijk na een oproep door Hamas-leiders om vandaag een “Dag van de Woede” te houden. Er kwam ook een oproep om buiten te komen en Israëli’s en Joden schade toe te brengen. “Het is waarschijnlijk dat er protesten zullen plaatsvinden in verschillende landen over de hele wereld die zich kunnen ontwikkelen tot gewelddadige gebeurtenissen”, klinkt het.

LEES OOK. Joden vrezen voor “Dag van Woede” na oproep van Hamas-leiders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen